„Топлофикация Русе“ е извършила първи тестове за преминаване на котлите от въглища на природен газ. Два дни с екологичното гориво е работил котел 8, като са изпробвани различни варианти, включително едновременно използване на въглища и газ.
Според служители на дружеството, русенската централа вече може във всеки момент да премине на природен газ, за което има всички необходими разрешения от строителен и технически надзор. Възможността да се използват двата типа гориво вероятно ще направи „Топлофикация Русе“ още по-изгодна за потенциалните купувачи, с които собственикът - руската „Мечел“, все още е в етап на преговори. Според неофициална информация от дружеството офертите на тримата кандидати - „Далкия“, Христо Ковачки и „Риск Инженеринг“ на Богомил Манчев, са отворени миналата седмица в Москва, но не са се оказали толкова привлекателни, така че купувач за централата още не е определен.
Междувременно „Мечел“ е стартирала нова процедура за намаляване на персонала на русенското дружество, като е раздала покани за доброволно напускане на петнадесетина човека, като в замяна обещава компенсация от няколко месечни заплати. Целта е броят на работещите да бъде ограничен до максимум 300. Няколко работници вече са приели офертата на собствениците. В случай че ТЕЦ-Русе заработи само на природен газ, ще бъдат освободени още към 20% от служителите, чиято работа в момента е свързана с въглищата. По тази причина след блок 4 скоро ще бъде консервиран и блок 5 на русенската централа.