Четири автомобила с германски номера дефилираха миналата седмица в Русе благодарение на представителя на „Опел“ за града и региона „Автосвят“ и привлякоха вниманието на шофьори и минувачи. Това бяха четири расови екземпляра „Инсигния“ - моделът, който е натоварен със задачата да отвори нова страница в историята на „Опел“ и да класира компанията в Шампионската лига на автомобилостроителите.
Около тази „Инсигния“ има малък спор. Хората от Рюселсхам твърдят, че това е напълно нова генерация, а останалите смятат, че става дума по-скоро за фейслифт. Но има и едно съгласие - и двете страни са на мнение, че това е солиден, стилен, надежден и много добър автомобил, който без съмнение качва „Опел“ в друга орбита.
В дизайна революции няма, но автомобилът е малко по-широк, малко по-нисък и излъчва динамика и готовност за къси и дълги спринтове. Предната решетка е леко свалена надолу, светлините са с по-фина линия, а фаровете за мъгла са преработени напълно.
Макар че наглед няма особена логика, про-съществените промени са в задницата, където веднага се набиват на очи леко разтеглените и преполовени от хромирана лайстна стопове. По-важен обаче е аеродинамичният спойлер, благодарение на който версията с пет врати има забележителния коефициент за въздушно съпротивление под 0.25 - сред най-добрите в този клас.
По-осезателно е преработен интериорът, в който властва дух на ненатрапчив лукс, уют и изисканост. Най-решителната намеса обаче е в централната конзола, от която са махнати част от многобройните бутони, заради които „Опел“ отнесе много критики и коментари. С нова форма е и воланът, който следва последните изисквания за ергономичност и вече е с плоска долна част.
Революционна промяна е новата инфотеймънт система, която управлява функциите на автомобила по четири начина - от тъчскрийн екрана, от новия тъчпад, разпознаващ и ръкописни команди, гласово и от бутоните на волана. Менюто е сложничко и със сигурност иска привикване, но пък след овладяването му работата със системата е лесна и бърза.
По-различна е картината при двигателите. Те са цели 11, като шест от тях са вече познати, а пет са напълно нови.
Нови са три от шестте дизела. Това са двулитрови агрегати, еластични и икономични с мощност 120 и 140 к.с., а третият е с битурбо пълнене и 195 коня под капака.
От бензиновите нови са 1,6-литровият (170 к.с.) и 2,0-литровият SIDI (250 к.с.) с турбо, директно впръскване и естествено по-нисък разход на гориво.
Промените в ходовата част са на ниво и правят пътуването по-комфортно, освен това са взети мерки за максимално обиране на външните шумове и на вибрациите. За оборудването е излишно да се говори - „Инсигния“ разполага с всичко необходимо, за да бъде на ниво през второто десетилетие на 21 век, а списъкът с опциите е достатъчно богат.
По-специално внимание заслужава версията „Кънтри туриер“. Този вариант е с около 2 см по-висок пътен просвет и върви стандартно с двойно предаване. Предлага се с три двигателя и при него няма други нива на оборудване. Системата за четири задвижващи колела е със самоблокиращ диференциал и променя въртящия момент между двете задни колела, както и съотношението между предния и задния мост.
На този фон като рекламно съобщение звучи фактът, че новата „Инсигния“ идва и с нови, по-ниски цени. Те тръгват от 38 775 лева за версията с четири врати и бензинов 1,8-литров Ecotec с мощност 140 к.с. и стигат до 70 045 лева за „Кънтри туриер“ 4х4, 6-степенен автоматик и дизелов битурбо мотор с мощност 195 к.с.
Споровете дали „Инсигния“ е фейстлифт или нов автомобил ще продължат до излизане на радикално променената следваща генерация на модела. Безспорно е обаче, че и това предложение на „Опел“ е много, много привлекателно.