Георги Кадиев ще играе за председател на БСП. Доскорошният депутат щял да го обяви във фейсбук днес.

"Избрах този начин да съобщя решението и мотивите си, защото искам да говоря директно с членовете на БСП, с нейните симпатизанти и опоненти. Освен това тази форма е някакъв сигнал, че БСП влиза в XXI в.", призна за амбицията си Кадиев. Според запознати той щял да обоснове влизането си в лидерската надпревара с необходимостта от истинска промяна в партията, която била изправена пред риска "подмяна на промяната". Освен това бившият столичен общинар и ексдепутат щял да надъха социалистите да си припомнят забравения вкус какво е БСП да печели избори. Кадиев има номинации от София, Велико Търново, Разград и Бургас. Той обаче е на мнение, че лидерската битка на конгреса трябва да е на качеството, а не на количеството.

Кадиев е 7-ият кандидат за първия пост в БСП. Участие вече заявиха колегите му Мая Манолова, Янаки Стоилов, Корнелия Нинова и организационният секретар на БСП Красимир Янков. Официално се афишира и председателят на партията за Пловдив-област Георги Гергов.

Сергей Станишев пък издигна за първия пост на "Позитано" министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Според партийните интриги лидерът в оставка на БСП реално стои зад още две кандидатури - на Мая Манолова и на Михаил Миков.

След вече сигурните 7 участници в лидерската битка се очакват още двама. Сред шампионите по номинации е именно председателят на парламента Михаил Миков, който засега не е обявил дали ще се включи. Но почти сигурно е, че ще го направи. Същото важи и за народния представител Жельо Бойчев, който вероятно ще е кандидатът на БСП-София. Така претендентите на конгреса тази неделя стават 9-има. Голяма част от тях обаче щели да използват форума за личен пиар и да си направят отвод.

Със сигурност крайният резултат ще излезе след балотаж.