Рекордната мартеница, която оплетоха от червени и бели конци три седмокласнички от русенското основно училище „Любен Каравелов“, вече записа името на града в Книгата на рекордите „Гинес“! Вчера Наталия Пенева, майката на Мирослава Ивайлова - една от сръчните и амбициозни плетачки на червено-белия национален символ, получи на пощата си радостното известие.                           
Това официално потвърждение, че произведението на нашите момичета е записано като световен рекорд, го очаквахме от месеци, каза Пенева. В писмото от „Гинес“ се посочва, че до три седмици ще пристигне и сертификатът, който окончателно ще удостовери щастливия факт.
Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева или Мира, Настя и Слави, както ги наричат приятелите им, изработиха уникалната мартеница с впечатляващата дължина от 10 747,30 метра, като плетенето е продължи всеки ден по два часа цяла година. Параметрите на кандидатстващия за Книгата на рекордите труд бяха удостоверени от специалисти в последните дни на февруари тази година. Дължината беше измерена с геодезически уреди, а Ангел Митрофанов от Дунавската задруга на майсторите потвърди ръчната изработка на творбата. Нотариус завери документите и така те бяха изпратени в централата на „Гинес“. 
След това момичетата показаха мартеницата на специално пролетно тържество на Дунав мост. В присъствието на кметовете на Русе и Гюргево Пламен Стоилов и Николае Барбу младите авторки на българския семвол на пролетта получиха много поздравления и подаръци.
Много сме щастливи, очакваме с нетърпение да пристигне и сертификатът - това е награда за тези трудолюбиви и умни момичета, които така сърцато работиха, за да осъществят своята красива идея, каза директорката на ОУ „Любен Каравелов“ Росица Рангелова.
Предишният рекорд за мартеница е от 2011 година на деца от училище „Христо Ботев“ в Нова Загора, но тяхната мартеница беше дълга едва 5030 метра и 30 см, близо два пъти по-скромна от нашата, допълни Рангелова.