- Г-н Иванов, през тази година в сектора на комуналните дейности имаше много проблеми - неокосени треви, комари, дупки по улиците. Гражданите останаха с впечатление, че Общината закъснява с реакциите си и това провокира критиките им.
- В моя ресор постоянно има дейности, които трябва да се вършат целогодишно. Започваме със снегопочистването, след това излизат тревите, комарите, прахът, а когото има обилни дъждове и бури, на дневен ред са изпопадалите листа и клони, отточните шахти. При екстремна климатична ситуация като тазгодишната проблемите се задълбочават.
Освен това тази година подписахме договор с нова фирма за поддържане на зелените площи и това се случи късно за сезона заради обжалванията на поръчката. Междувременно топлото и влажно време създаде условия за бурно развитие на тревите и комарите. В Русе комарите винаги са били проблем, най-вече заради блатата в Румъния, но трябва да отбележим, че тази година се получи заблатяване и край Мартен, тъй като отводнителният канал там не е почистен, което е ангажимент на държавата. Разбира се, това не го казвам, за да се оправдавам, защото когато видяхме, че косенето не върви с темповете, които искаме, санкционирахме „Паркстрой“ ДЗЗД, за да го накараме да работи с пълния си капацитет. А за комарите мога да кажа, че мерките, които взехме, не са предприемани никъде другаде в България, дори в европейските градове по река Дунав. Тази година дори във Виена имаше комари, макар че там обработват на ниво ларви. Не бягам от отговорност, само обяснявам, че правим всичко възможно, за да се справим със ситуацията и мисля, че вече резултатът се вижда.
- Споменахте за румънските блата, всяко лято тук говорим, че е необходимо съвместно пръскане. Тази година успяхте ли да го направите?
- Само един път през последните години, когато кметът Пламен Стоилов беше областен управител, е било организирано съвместно пръскане по дунавското крайбрежие заедно с румънците. Тази година уж се бяхме разбрали с тях, но това не се случи.
- Комарите наистина вече не са такава напаст, но доскоро хората се жалваха за неокосени тревни площи. Изглежда, че нещо в капацитета и организацията на новата фирма куца?
- Признавам, че имаме грешки и пропуски, но в голямата си част атаките срещу нас за тревите са политическа заигравка.
- Вероятно сте прав, че темата се употребява политически, но няма как да отхвърлите факта, че дълго време някои райони бяха потънали в бурени, а там, където бе окосено, тревите стояха дълго разхвърляни, което пък запушваше оттоците.
- Съгласен съм, но и миналата година фирмите не успяха да се справят, макар че бяха две. Но съветниците си мълчаха, макар че и тогава в „Чародейка“ и „Дружба“ се окоси почти по същото време. Разберете, че ние в договора с фирмата нямаме срок, в който трябва да се окосят тревите. А няма такъв, защото не може да се предвиди кога и колко пъти ще се наложи да се коси. Въпреки това ние санкционирахме фирмата. Като става дума за контрол, е важно да кажа, че за първи път в нашите договори въведохме точка за прекратяване, преди такава нямаше. Друг е въпросът, че когато виждаш, че една фирма полага всички усилия да се справи, няма как да стигаш до крайност.
- Но в началото фирмата нямаше достатъчно хора, вероятно й липсваха и квалифицирани кадри, защото и цветните градини дълго време останаха занемарени.
- Уговорката беше при прекратяване на общинското търговско дружество „Паркстрой“ около 30 души да минат към частната фирма. Не зная защо това не се случи, но вместо 30 души, в частното дружество отидоха само двама души. Оттам се закъсня с набиране на хората. Искам обаче да подчертая, че разликата между миналата и тази година е 15 дни закъснение. Мисля, че се вижда вече, че въпреки дъждовете, които карат тревата бързо да расте, градът е окосен.
- В какво състояние в момента са отточните шахти?
- Тази година започнахме да ги подменяме с нови, пуснали сме поръчка за доставка и подмяна на 280 шахти, някои от тях ще бъдат заключващи се, за да не стават предпоставка за произшествия. Не казвам, че всички шахти са идеално почистени, но те са далеч в по-добро състояние отпреди, защото през зимата вече не ползваме пясък, който да ги задръства.
- Дупките по улиците са другият перманентен проблем на Русе. Какво се прави в тази сфера?
- Искам само да припомня, че ние заварихме едно предприятие, което само запълваше дупки, на следващата година асфалтът се изронваше и дупките пак зейваха. Ние обаче започнахме да купуваме техника и да извършваме ремонтите качествено. Увеличихме бюджета и започнахме цялостно преасфалтиране. Вярно, Елеонора Николова преасфалтира главните улици, но второстепенните и по кварталите не бяха бутани между 20 и 40 години. През първата година започнахме изкърпване по квартали, не успяхме да го направим навсякъде, но на следващата година купихме машина и започнахме да правим по-сериозни ремонти. Когато хората видяха, че правим това, всички започнаха да пускат жалби. Аз ги разбирам, но ние работим с ограничен бюджет и хора и няма как да влезем навсякъде едновременно. Интересното беше, че през втората година повечето жалби бяха за тротоарите. За съжаление, тази година след обилните дъждове много улици се изрониха. От друга страна, валежите до голяма степен блокираха работата на ОП „Комунални дейности“, защото когато е мокро, няма как да се работи. На практика реалната работа беше около месец и половина. За да можем да се справим с предизвикателствата, един път увеличихме капацитета на предприятието, планираме да създадем още 2 ремонтни групи, но това ще стане с новия бюджет.
- Като ви слушам, проблемите непрекъсното ви преследват. Кога ще се обърне тенденцията?
- Така е, защото дълги години нищо не е правено. Съвсем скоро Русе ще се изправи и пред необходимостта да се ремонтират и главните улици, защото 10-годишният им гаранционен срок изтича. Ами междублоковите пространства? На повечето места години наред нищо не е правено, но сега ние влизаме и там. Има например в „Чародейка“ един блок 403, пред който улицата е цялата в дупки, от 2 години искам да я ремонтираме, но все не мога да го направя, защото излиза нещо спешно. Проблемите ги знаем, но не можем да смогнем.
- Тази година направихте по спешност улицата към Музея на транспорта, но бул. „Придунавски“ също има нужда от ремонт.
- Да, направихме изцяло нов участък от Онкото до музея. А бул. „Придунавски“ всяка година го кърпим, но е безсмислено, защото през пролетта отново има нужда от ремонт. Дано тази година да успеем да го преасфалтираме със средства от бюджета. По европрограмите няма как, трудно вкарахме пробива „Кауфланд“ и Кръговото.
- Като стана дума за тях, докъде стигнаха процедурите?
- Миналия вторник се оказа, че нашият проект е в най-напреднала фаза в цяла България. Доволен съм от екипа, защото нещата в публичния сектор не се случват лесно. Съгласуваме проектите в Управляващия орган.
- На сесията казахте, че Русе ще получи допълнително 2,5 млн. лева за велоалеи. Това сигурно ли е?
- Управляващият орган е успял да убеди Европейската комисия, тъй като ние имаме надграждане на проекта и сме единствените в България, които направихме план за велосипедна мрежа. Така че очакваме да получим средства от икономисаните по програмата.
- А как върви ремонтът на бул. „Тутракан“?
- Той не е под мое ръководство, но мога да кажа, че „Тутракан“ и проектът за градска среда трябва да станат до края на годината. Те ще са тест и за другите големи проекти, които предстоят да се случат в Русе.
- В областта на екологичните проекти какво успяхте да свършите?
- Доволен съм от договора за сепариране на битови отпадъци, той е най-изгодният договор, защото няма да плащаме такса. Рекултивацията на първа клетка на регионалното депо скоро ще започне, поръчката мина през ВАС, спечелихме и предстои да подпишем договор. Това е важно, защото нали си спомняте, че сметището се беше запалило. Строителната инсталация е сбъдната мечта. С нея затворихме кръга. Там караме отпадък, за който не се плащат отчисления към екоминистерството, троши се и в момента е страшен бум фракцията. С нея настиламе улици в Хайдук дере, Касева чешма, Танкодрума, това са пътища, които не можем да асфалтираме, защото не са в регулация, но с тази фракция се получава добре, защото дъждът не я измива. Освен това хората я купуват за вилите си. От нея ще носим и по селата, там има крайни улици, които не е рентабилно да се асфалтират, но така няма да се гази кал.
Мъката ми е старото сметище с гудроновите ями, продължавам да се надявам, че ще подпишен все пак договор.
Правим всичко възможно да намалим запрашеността на въздуха. До голяма степен това е свързано с транспорта, затова планираме разширяване на тролейбусната мрежа, велоалеите. На сесия казах на съветниците, че в бъдеще на ул. „Иван Вазов“ няма да може да се паркира, защото целта е да намалим използването на автомобили. Хората трябва да ги сменят с велосипеди и градски транспорт, което ще направи въздуха по-чист.
- Тази година няма назначени хора по програмата за временна заетост. Как се отразява това на хигиената?
- Това е много голям проблем за населените места. Предната година кметствата имаха достатъчно хора, които почистваха, косяха, маркираха, сега имат по двама души, но това е следствие на затворените програми. Разбира се, отразява се на хигиената. Това е голям удар и за да компенсираме, изпращаме там новото ОП „Паркстрой“.
- Разбрахме, че влизате в листата на ГЕРБ. Ще потвърдите ли?
- Това не е изненада, и на предишните избори бях в листатата. Оттук нататък ще чакаме решението на Изпълнителната комисия.
- Това, че влизате в листата, означава ли, че ако спечелите достатъчно мандати, ще станете депутат и ще напуснете зам. кметския пост?
- Да, мисля, че нещата, които задължително трябваше да свърша, освен старото сметище, ги направихме. Искам да благодаря на кмета Пламен Стоилов, че ми се доверява и ми дава свобода на действие. Винаги съм се консултирал с него, но ми дава свобода да вземам решения.