16 населени места в Русенско останаха без ток заради силния вятър и мокрия сняг, който накъса жиците в първата истинска зимна нощ. На тъмно останаха и части от русенските квартали „Дружба“ и „Чародейка“.
До 18 часа вчера авариите бяха отстранени, като без ток бяха хората само в Тръстеник и в малка част от Николово, но екипите на Енергото работеха по възстановяване на захранването.
Късно снощи тръгна водата и в последните села, където чешмите бяха сухи пак заради електроавариите и неработещите заради тях помпи. Най-дълго без вода стояха в Двемогилско, но преди 18 часа кметът на общината Николай Христов съобщи, че вече всички помпи работят и проблемът е на път да се реши.
Зимата едва дойде, задуха малко севернякът и в 20 часа на 26 ноември в Басарбово вече няма ток, оплака се в „Утро“ Латинка Вълкова. Според нея положението е такова от години. „Енерго-Про“ знае само да си прибира парите и да спира тока, но да прави инвестиции и поддръжка на линиите си по трасето - не може. Имаме купена техника, при тези аномалии може да се унищожи, а кой ще бъде виновен и за чия сметка ще са повредите  на електрическите уреди?“, пита тя.
Над 12 хиляди души в 40 населени места в Североизточна България са без ток, съобщиха от централата на „Енерго-Про“. Причината за авариите е лошото време. Силният вятър е скъсал проводници, по места има и начупени изолатори.