Цветните татуировки скоро ще бъдат забранени във Франция, съобщи президентът на Синдиката на художниците на телесни рисунки.

Правителството ще забрани по-конкретно използването на 59 цвята мастила за татуиране, които са обявени за вредни. "Позовават се на принципа за безопасността на хората, а не забраняват тютюнопушенето макар, че тютюнът е канцерогенен", възмущава се синдикалният лидер Тен-Тен.

"Ако това наистина стане има опасност ателиетата за татуировки да затворят врати и ще останат да действат само незаконните художници, които работят в домовете си без каквито и да било без никакви санитарни предпазни мерки. Освен това те внасят мастилата си от Китай и никой не ги закача", подчерта синдикалният лидер. "Ако тази забрана наистина бъде въведена, тя ще ощети художниците, защото означава, че ще бъде орязан 90% от бизнеса им въпреки, че нито един клиент досега не се е оплакал от някакви проблеми, свързани с татуировките", посочва пък Грьонуй, секретарка на дамската секция на синдиката.

Според Тен-Тен художниците на татуировки, които наброяват между 3500 и 4000, използват пигменти, произведени в чужбина, но разфасовани и продавани във Франция. "Освен това те не са забранени никъде в Европа", оплаква се той.