Тази сутрин започна операция за връщане на 46 незаконно пребиваващи иракски граждани в страната им. Тя е инициирана и организирана от дирекциите „Миграция” и „Международни проекти”, със съдействието на Главна дирекция „Гранична полиция”. Полетът до Ирак се осъществява съвместно с Гърция, където ще се присъединят още 8 незаконно пребиваващи иракчани. Финансовото обезпечаване на операцията се осигурява от Европейския фонд за връщане.
12 от незаконните имигранти имат паспорти, на останалите са осигурени временни документи за пътуване от Иракското посолство. Всичките 46 души са влезли в страната нелегално през турско-българската граница, пребивавали са в домовете за временно настаняване на чужди граждани в Любимец и Бусманци, след което са поискали да им бъде предоставен хуманитарен статут или статут на бежанец, каза на ГКПП-Аерогара София Кирил Сергиев, ръководител на операцията от Дирекция „Миграция”. След като е установено, че не отговарят на условията за престой и пребиваване в Република България, със съдействието на Иракското посолство е организиран чартърен полет. Като граждани на трети страни, на излизане от страната ще им бъде извършена пълна проверка, заяви комисар Атанас Младенов, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция”-Аерогари.
Освен чрез Европейския фонд за връщане, България активно участва и в операции за връщане в страните на произход, организирани и съфинансирани от Агенция Фронтекс.
От началото на годината до този момент 740 души, граждани на трети страни, са изведени от България с принудителни административни мерки.