Вече започва да се вижда краят на чутовния ремонт на регионална библиотека „Любен Каравелов“. Строителите би трябвало да спазят сроковете, указани на информационната табела, и да се изтеглят от сградата. След което служителите в храма на книгите ще се заловят за последната за тази година /дай, Боже!/ бригада, за да измият прахоляка от мазилка, цимент и следи от прашни обувки. За да посрещнат от първи декември своите постоянни посетилети и приятели в /почти изцяло/ обновената сграда.
Пълна подмяна на електрическата инсталация, пълна смяна на ВиК инсталацията,
укрепване на основите на старинната част на зданието
и ремонт на покрива над читалнята, тотално обновление на тоалетните /които години наред бяха кошмарният срам на този уважаван културен институт/ са част от работите, свършени по проекта, спечелен от Община Русе за библиотеката, Историческия и Природонаучния музеи. Към това се добавят укрепването на дограмата, инсталирането на система за противопожарно известяване /каквото никога не е имало в сградата - колкото и парадоксално да звучи това за място, където се съхраняват хиляди томове книжнина/, а също ремонт на помещенията в Детския отдел и в отдел „Изкуство“.
Въпреки че в сградата все още вървят строителните работи, белезите на обновлението са отчетливо видими. След като майсторите влязоха в библиотеката в началото на лятото, за служителите беше ясно, че всичко се обръща с краката нагоре, така че директорката Теодора Евтимова направи и невъзможното, за да успее към предвидените по проекта дейности да добави и други, които наистина да придадат нов вид на помещенията в института. За това „помогна“ и непредвиденото бедствие, когато проливните дъждове заляха с вода читалнята - а след като книгите и вестниците бяха изнесени оттам,
Евтимова видя в „провидението“ възможност да разнообрази пространството
Сега то е станало значително по-просторно, благодарение на изграденото второ ниво в дъното, към което отвежда вътрешна стълба. Към досегашните стелажи са добавени нови, нови са и работните маси за библиотечните работници, както и компютърните плотове. Благодарна съм на много русенски фирми, които откликнаха на нашите апели за съдействие - те осигуриха стелажи, боя, а фирмата-изпълнител помогна с труда си, казва Евтимова. По съвършено нов начин изглежда овалната зала, вече се вижда, че отдел „Изкуство“ също е преобразен.
На фона на мащабната работа, която е свършена, малко странно изглежда фоайето срещу входа в Детския отдел и стълбището - там мазилката на тавана виси като парчета домашна юфка, красивите фризове са опушени, а в самия отдел „Изкуство“, където и стените са боядисани и в момента се прикрепват нови осветителни тела, на места фризовете са направо разкъртени. Проблемът е в това, че проектът не предвижда реставрация - така че естетическото чувство на посетителите ще се наложи да потърпи, докато се намерят пари за... следващ ремонт.
Друга драма в момента се разиграва с двата слоя стар балатум
налепен направо душмански върху някогашния паркет в цялата сграда. Не е много ясно кой и кога е решил, че балатумът трябва да замени, по-скоро да скрие паркета, казва Теодора Евтимова. Тя замисляла да върне предишния блясък на подовете, като след като се вдигне изкуствената настилка паркетът се изцикли и лакира. Замисълът обаче ударил не на камък, а направо на скала. Първият линолеум е лепен повече от старателно - върху редения грижливо паркет на едновремешната сграда на  първата в страната Търговско-индустриална камара, строена през 1911 г. от дипломирания в Париж архитект Никола Лазаров, са изливани килограми лепило. То напълно е съсипало изящните дървени плочици, които са неспасяемо разядени, а на места са хлътнали, образувайки дупки в пода.
Самият проект за ремонта, правен преди 7-8 години, а одобрен през 2009 г., пък
не предвиждал нито едно работно място с компютър
нито в Детския отдел, нито в Учебния център на библиотеката. И се наложило „на ход“ да се правят еквилибристики, така че и проектът да е спазен, и резултатът да е този, от който има потребност съвременната библиотека.
Заради проточилите се строителни работи тържественото честване на 125-годишнината на библиотека „Любен Каравелов“ очевидно се отлага във времето. Колегите от страната, а и нашите многобройни читатели искат за празника да дойдат в самата библиотека, а нямаше как да поканим гости насред ремонта, каза Евтимова. Все пак бележитата годишнина няма да бъде пропусната - тя вероятно ще бъде отбелязана идната пролет, увери директорката.