Без никакъв мотив ни бе предоставено да подпишем предизвестие за прекратяване на договора с клиничната лаборатория на ДКЦ-2 и това се прави с ясното съзнание на управителя д-р Емил Панайотов, че по този начин ние не можем да работим и ще трябва да затворим. Това разказаха хирурзите на частната болница „Здравец“ д-р Ивелин Илиев и д-р Спас Ганев.
Проблемите им с ръководството на бившата Трета поликлиника започнали от август тази година и са преминали през заплахи, писма, ултиматуми, спирания на електричеството и последно - край на договора с лабораторията. Ние успяхме да защитим второ ниво на компетентност според стандартите, работим по 42 клинични пътеки, единствено при нас се оперират деца и от март досега са преминали 220 малки пациенти, като най-малкият беше едва на 12 дни, обясни управителят на „Здравец“ д-р Ганев. Според екипа на хирургичната клиника всички задължения към ДКЦ-2 са изчистени или предстои това да стане в момента, в който те получат заработените си пари от Здравната каса.
Проблемът е, че на нас ни се фактурират сумите за наеми в началото на месеца, а преводите от Касата се правят в края, но затова си плащаме и законовите лихви, обясни съдружникът в клиниката д-р Илиев.
Мнението на екипа е, че от страна на управата на ДКЦ-то има тенденциозно отношение към тях и стремежът е „Здравец“ да бъде изгонен от сградата.
Това са пълни глупости и единственото, което мога да кажа, е: платете си, колеги, за да нямаме никакви разправии, коментира управителят на ДКЦ-2 д-р Емил Панайотов. Според неговите документи частната болница дължи 14 000 лева към 19 септември за наеми, нови 5345 лв. за октомври, стари задължения към рентгена за 2529 лв. и 3238 лв. за лабораторията. Лично аз съм им дал възможност да се развиват и работят, но най-важното е да са ни чисти сметките, за да не чувам по свой адрес обвинения, че съм лош мениджър на дружеството, допълни още д-р Панайотов.
Според докторите в „Здравец“ тяхното отстраняване би трябвало да проправи път към разширението на колегите им от „Медикус“, които вече са част от веригата здравни къщи „Медика“ на д-р Кирил Панайотов.
Действително имам идея за разширение и организирането на истински диагностично-консултативен блок с нови осем кабинета, вече текат ремонти, но това се случва на територията на общинската част от ДКЦ-2 и нямам никакви претенции към помещенията на „Здравец“, опровергава самият д-р Кирил Панайотов.
Ако ние спрем работа, Русе и още четири области ще останат без детски хирург, тъй като единственият специалист д-р Пламен Кожухаров работи именно при нас, обясни д-р Илиев от „Здравец“. Въпреки тежкия конфликт с ръководството на ДКЦ-то те ще продължат да търсят правата си и съдействие от кмета, Общинския съвет и Комисията по здравеопазване.