Русе отдавна не е „Градът на моловете“, както го наричаха преди 5-6 години. След като от два месеца „Мега мол“ е затворен и не функционира, вече всъщност сме „Градът на мола“, тъй като работи само „Мол Русе“. Със своите 40 000 квадратни метра отдаваема площ той осигурява четвъртото място на града в подреждането по търговска площ на човек. И макар че в тия класации има голяма доза условности - някои търговски центрове ту се включват, ту не, можем определено да кажем, че вървим надолу към позиция, която всъщност вероятно ни приляга повече.
С 277 кв.м площ на човек в модерни търговски центрове Русе остава далеч назад след Бургас (477 кв. м на 1000 души) и Стара Загора (380 кв. м на 1000 души). На трето място в повечето класации фигурира Варна, която според Sollers разполага с 289 кв.м на 1000 души население. Colliers обаче я слага по-назад, вероятно защото и в морската ни столица някои търговски центрове ту отварят, ту затварят. Според всички анализи обаче все още сме пред София, която е с 268 кв. м на 1000 души.
Столицата обаче е градът, където строителството и отварянето на нови молове все още продължава. С реализацията на Sofia Ring Mall, Mega Mall и Plaza West предлагането на търговски площи в молове в страната ще се увеличи с цели 16%, с което София ще изскочи напред в класациите.
Русе бе обявен за „Градът на моловете“ през далечната 2008 г., когато за строителство бяха обявени цели 6 мола. От тях бяха завършени само три, като един - „Дунав мол“, изобщо не успя да отвори врати.