Русенският Общински съвет прие нови, по-високи цени за имотите по параграф 4 според близостта им до града, инфраструктурата, инвестиционния интерес и дали са включени или не в Общия градоустройствен план. Формирани са 4 зони, като в най-скъпата цените скачат 4 пъти. Съветниците наложиха и мораториум върху сделките с общинска земеделска земя. Той обаче не се отнася до терените по параграф 4. Забраната ще остане валидна, докато не се приеме стратегията за управление и разпореждане със земеделските имоти. Срокът за нейната подготовка вече изтече, но заради големия обем от работа със заповед на кмета Пламен Стоилов той бе удължен до края на октомври.
По време на последната за сезона сесия през миналата седмица земеделските имоти на общината предизвикаха горещ дебат. Стефан Бучаков например постави под съмнение нуждата от мораториум, като направи аналогия със забраната за продажба на общински жилища, която уж била временна, а продължила цели 3 мандата и паднала едва когато била оспорена в съда. Съветници обаче му опонираха, че примерът не е подходящ, защото докато трае мораториумът, общинският поземлен фонд носи приходи от наем или рента.
Впрочем покрай дебатите стана ясно, че някои от съветниците не правят разлика между земите по параграф 4, т.е. парцелите във вилните зони, и общинския поземлен фонд, за който единствено важи временната забрана.
Спорове възникнаха и за няколко конкретни предложения за продажба на вилни имоти. Представители на БСП поискаха или цените им да бъдат актуализирани с новите коефициенти, или точките да бъдат отложени. Мнозинството обаче отхвърли предложението им с мотива, че хората отдавна са подали молби за закупуване и сега не бива да бъдат изненадвани с по-високи цени.
Спор предизвика и предложение за сделка с общинска земя. Инициативата е на частен собственик, който притежава 100 декара в съседство с 11-те декара общинска земя до Индустриалния парк. Той е поискал да замени общинската нива с друг свой парцел от 7 дка, който се намира на друго място, пак в местността Слатина. Пред съветниците стоеше дилемата - дали Общината да направи замяна, или да пусне имота на търг.
Според Стефан Бучаков замяната е по-изгодна. Като към пазарната цена от 2287 лв. на декар прибавим и разликата в площта, излиза, че цената на декар е 3481 лева, коментира той.
Други негови колеги пък настояха Общината да запази 11-те декара, докато не се появи съществен инвеститорски интерес, тъй като в Индустриалния парк няма вече свободни имоти. Имаше предложение за отлагане на точката, но то не беше прието. В крайна сметка мнозинството реши, че общинската земя ще бъде предложена на публичен търг при 25 хил. лева начална цена.