Десетки фирми останаха вчера без ток, след като „Енерго-Про“ им дръпна шалтера за неплатени сметки по извънредни фактури. Разярени собственици с малък и среден бизнес обсадиха вчера офиса на ул. „Мостова“ с искане за обяснение защо им е спряна електроенергията, след като са платили преди броени дни. Прие се и идеята да се напише колективна жалба до компанията, тъй като ощетените са много и всички са принудени да платят по една експресна такса за включване от 38 лева, за да могат да заработят отново.
Проучване на „Утро“ сочи, че неразборията е причинена от промяната в датите на отчитане на тока, направена от компанията миналия месец.  
Според собствениците на фирми „Енерго-Про“ не им е изпратила никакви уведомления, а всички те надлежно платили дължимото за октомври в периода 1-20 ноември. Оказало се обаче, че има издадена още една фактура за къс период, някъде около 10 дни, за която никой не е разбрал. А според общите условия на „Енерго-Про“ при неплащане по такива фактури токът се прекъсва след три дни.
На 18 ноември дойдох да си платя тока и служителката на касата не ми каза нищо за други дължими суми. Сега се оказва, че имам неплатена фактура от 8 ноември, оплака се собственик на шивашко ателие.
Бизнесдама пък сподели, че едва вчера е получила извънредната фактура, издадена наистина по-рано. Откога се броят тия 3 дни, защо от датата на издаването, като ми я връчват едва сега, запита тя.
Да отговори обаче нямаше кой - местните служители на „Енерго-Про“ препращаха ядосаните хора към централата във Варна. Най-голям гняв предизвика фактът, че електроразпределителното дружество им прибира по 38 лева такса за експресно включване на спрения ток.
Тук сме фирми с „умни“ електромери, които се отчитат и контролират дистанционно. Спирането и пускането на тока се прави с едно кликване на мишката. За някакви смешни междинни суми спряха тока на стотици и сигурно хиляди лоялни свои клиенти в цяла Североизточна България, без изобщо да ги уведомят. Само за да им вземат по 38 лева. Това не е Електроразпределение, а организирана престъпна група, категоричен бе собственик на производствен цех.