Русе е единственото населено място по Дунав, където интересът към експедиция „Дунавски сал“ е нулев. Това констатира екипажът на експедицията, която започна на 22 юни в сръбския град Неготин, досега е преминала през Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Остров, Корабия,  Никопол, Свищов, а от събота вечерта е в Русе.
Атрактивното пътешествие по реката, което се провежда за втора година и е насочено към връзката на хората с реката и към опазването на водите на Дунав, тази година включва два сала. Те се движат или свързани един за друг, или поотделно, като акостират в различните населени места и остават по няколко дни за радост на местните жители. Двата сала са с обща дължина 18 метра, а теглото на огромните трупи, от които са направени, е над 35 тона.
В Русе по програма трябва да останем до 24 юли, но вероятно ще тръгнем по-рано, казаха от екипажа. „Просто няма какво да правим тук“, усмихват се разбиращо „салджиите“. По принцип контактуваме с общинските управи и оттам решават дали и какви събития да подготвят на сала, когато пристигнем, каза Юрген Айзеле, един от авторите на идеята за експедицията.
От „Дунавски сал“ в края на годината пишат писма до общините, през които ще минават през лятото, като предлагат плаващата платформа за различни събития, концерти, веселби, разходки. От Русе получихме отговор, който беше любезен, но не съдържаше нищо конкретно, каза Айзеле. Градът ви е голям и много хубав, може би ние не сме му интересни, добави той с усмивка.
Идеята е да провокираме жителите на градовете и селата да дойдат на брега и да „почувстват“ Дунава, защото има много хора, които така и не стигат до реката, каза един от членовете на екипажа, Георги, който е родом от Тутракан. Той също е озадачен от равнодушието на Русе към Дунавския сал. В Лом бяха организирали истински празници - двудневен рок фестивал, един ден фолклорна програма, още един - с детски изпълнения, в село Остров пък направиха страхотно кулинарно шоу и състезание по риболов, разказа той. В Тутракан салът ще се включи в празника „Огненият Дунав“, освен това една двойка е резервирала „палубата“ за своята сватба, в Силистра вече ни чакат със специална програма на неправителствени организации, допълни Юрген Айзеле. В Румъния също е ясно по дати и по часове къде какво предстои да се случва, каза той. В Русе от екипажа сами си разлепвали афиши и раздавали листовки и хората почти не знаели за това, че могат да си направят уникална разходка със сал.
Какво пък, приемаме нещата такива, каквито са, въздъхна Георги и двамата с Юрген станаха да посрещнат млад мъж със сина му, които бяха дошли да направят кратко плаване с древното плавателно средство.