Най-вероятно 48-годишният водач на бургаския автобус, пълен с деца, който катастрофира край Бъзън е бил задрямал. Причините за инцидента още не са ясни, но задрямването зад волана е една от версиите.
Катастрофата стана в 6.34 часа в събота сутринта. Шофьорът от Бургас изгубил управлението на автобуса, в който се возили около 50 деца от Беларус. Автобусът излязъл от пътното платно и се оказал вдясно на банкета. Там се движил около 150 метра, докато се наклонил в пътната канавка и спрял, подпрян в ската. За изваждането на децата от автобуса през шофьорската врата и багажното отделение са помогнали екипи на Пожарната и на трите линейки на Спешна помощ.
Всички малчугани, които са от школа по плуване в Минск и са се прибирали от почивка в Китен, са невредими и без драскотина, но са били много уплашени. На част от тях са дадени успокоителни. До пристигането на друг автобус от фирмата-превозвач те са били настанени в крайпътно заведение.
Единствено шофьорът е имал леки одрасквания след инцидента. По-късно мъжът е потърсил лекарска помощ и е приет в неврологичното отделение със съмнение за инсулт. Най-вероятно състоянието му се е влошило заради шок и стрес след инцидента, тъй като дошлите на място с линейки медицински екипи се уверили, че той е стабилен и няма нужда от настаняване в болница. Пробата му за алкохол е отрицателна. От Спешна помощ елиминират вероятността инцидентът да е станал вследствие на получен инсулт зад волана.
Защо децата пътуват през нощта, след като това е забранено и транспортирането им трябва да става само в светлата част на денонощието, недоумяват специалисти. Най-вероятно автобусът е потеглил от Южното черноморие късно през нощта, след като малко след 6.30 сутринта вече е бил край Русе.