Информационният център на евродепутата от ЕНП-ГЕРБ Мария Габриел на ул.“Александровска“ в сградата с Часовника беше потрошен с тесла от 74-годишен стабилно почерпен мъж. Инцидентът стана в четвъртък около 21 часа. Иван И. е бил задържан веднага, благодарение на това, че съвсем наблизо са се намирали двама служители на реда.
Изпълняващият длъжността районен прокурор Мирослав Маринов съобщи за „Утро“, че на пенсионера ще бъде повдигнато обвинение за унищожаване и повреда на чужда вещ. При задържането му той е бил труден за контакт и комуникация, тъй като е бил във видимо нетрезво състояние, но е отказал да бъде проверен с дрегер. Има съмнения, че не е в добро психическо здраве. По негови думи трошенето на стъклата на офиса е станало в изблик на ярост, след като се бил скарал със семейството си. Засега обаче няма данни, които да потвърждават неговата версия. Разпитани са представители на ГЕРБ и към момента няма доказателства, че инцидентът е плод на политически страсти.
От ГЕРБ веднага насрочиха извънредна пресконференция и излязоха с декларация на областното ръководство на партията, с която осъждат проявите на агресия и вандализъм в политическия живот. Депутатите Пламен Нунев и Светлана Ангелова бяха категорични, че престъплението е извършено умишлено.
Това е безпрецедентен акт на политическа омраза и хулиганство в най-европейския град на България - Русе, и то на емблематично място! Вандалщините започват, когато опонентите ни изчерпят аргументите си, заяви Нунев и нарече посегателството извращение. Депутатът призова партиите към почтеност и толерантност и благодари на служителите на реда за бързото задържане на 74-годишния Иван. По сметки на ГЕРБ щетите по информационния център са за около 500-600 лева.
Нунев обясни още, че мъжът се е доказал като агресивен в миналото. Той е забелязван на митинги, а на 17 февруари тази година по време на събрание на партията за номиниране на кандидати за евродепутати се опитал да проникне в залата, но е бил изведен от сградата принудително. Пенсионерът дълго време е живял в Чехия, а синът му е бизнесмен.
Нека да каже какво сме му направили, за да върши такива ненормални действия. Готов съм да се срещна с него и да разговаряме, заяви Нунев.