Освен политическа подкрепа е нужен и политически натиск, защото за това гробище на пътя Русе-Бяла-Велико Търново трябва да се действа много бързо. Това заяви вчера в Русе Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, на съвместното заседание на работните групи към областните комисии за безопасност на движението на Русе и Велико Търново. Както е известно, то бе инициирано от губернаторите на Русе и Велико Търново след поредния кървав инцидент на пътя.
Според Дончо Атанасов, ако Русе и Велико Търново гледат две крачки по-напред, е добре да настояват не за 4-лентов път, а за автомагистрала. Така според него ще се отвори шанс и за втори Дунав мост при Русе. Атанасов коментира, че това е по-добрият вариант, тъй като при катастрофа има аварийна лента за свободно движение на линейки и пожарни.
Шефът на АПИ съобщи, че в агенцията е започнала подготовка за предпроектни проучвания за нов 4-лентов път в рамките на идеята за магистрала Русе-Свиленград. Той съобщи още, че по ОП „Транспорт“ през следващия програмен период единствено би могло да се очаква да започне предпроектното проучване на новото трасе на Русе-Велико Търново, защото парите ще бъдат насочени към довършване на магистрала „Струма“. За автомобилни пътища през следващия програмен период били заложени около 600 млн. евро и те дори нямало да стигнат за „Струма“. 
Атанасов призна, че след мерките по обезопасяване след голямата катастрофа при моста на Бяла през 2006 година почти нищо друго не е направено по пътя. И в момента настилката е за ремонт, който е трябвало да се свърши през лятото, за да не зейнат големи дупки напролет. При добро време сега обаче агенцията щяла да се постарае да се изкърпят пукнатините в настилката.
Тъжна статистика за пътя Русе-Велико Търново преди изказването на Атанасов изнесоха двамата областни управители - Венцислав Калчев и Георги Райчев. Те очертаха и най-критичните точки с висока концентрация на катастрофи и причините за тях. В русенския участък например само 5% от пътя е с 3 ленти и в двете посоки, 40% от трасето е с ограничение на скоростта. А при Беленския баир 6 км са с голям наклон. Според специалистите всичко това води до големи колебания в скоростта, което влошава безопасността. Над 9 хил. са автомобилите, които минават средно на денонощие по пътя, като 30% от трафика е тежкотоварен. Областният управител Калчев коментира още, че през зимния сезон пътната обстановка става още по-трудна. Той бе категоричен, че трасето спешно се нуждае от рехабилитация.
Областният управител Георги Райчев говори за опасностите, които дебнат на пътя във Великотърновска област. Той уточни, че критичният участък са Присовските завои. Там колите минават рязко от 4 ленти в две и веднага след това следват обратни завои, така че ежедневно се обръщат ТИР-ове, обясни губернаторът. При катастрофа пътят Велико Търново-Русе се затваря за часове, а обходен няма, изтъкна той.
В крайна сметка присъстващите се обединиха около няколко предложения от различен порядък. Първо, двамата губернатори до 6 декември да поискат целево финансиране от националния фонд за безопасност и реконструкция. Това ще са средства за най-належащите мерки през следващата година. Второ, пак в най-спешен порядък в АПИ да се представи искане за рехабилитация на пътя, като в най-критичните участъци се направи и трета лента. Трето, да се настоява пред Министерството на транспорта път I-5 да бъде добавен към допълнителната програма на ОП „Транспорт“. Идеята е през следващия програмен период оттам да се ползва мярката за техническа помощ за предпроектни проучвания и проектиране.
Участниците в срещата се обединиха около две възможности за бъдещето на пътя Русе-Велико Търново: 4-лентов път или автомагистрала с втори Дунав мост при Русе. Областният управител Венцислав Калчев заяви, че се надява да имаме и международна подкрепа от Румъния, тъй като тамошните власти имат интерес за втори Дунав мост.
Депутатите от Коалиция за България от Русе и Велико Търново декларираха, че ще направят всичко, каквото зависи от тях. Народни представители от други политически сили нямаше, въпреки поканата до всички. В него обаче взеха участие ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев и екип от Транспортния факултет, които вече правиха проучвания на опасния път по един трансграничен проект.