Всеки свързва лятото с дългоочаквания отпуск, слънце и жега. Децата са във ваканция и като че ли нищо не може да ни разстрои и да ни развали настроението. Оказва се, че не е точно така - нахалните комари и мухи са в състояние да подлудят и най-търпеливия виладжия. Като прибавим пчели, оси, оводи, които през лятото съвсем не са рядкост по нашите ширини, положението става наистина сериозно.

Разбира се, аптеките и магазините са пълни с мазила срещу ухапвания и такива, които отблъскват нахалните гадинки. Но ако сте в планината и нямате под ръка работещ магазин? В тези случаи на помощ идват народните рецепти.

Да се предпазите от мухите ще ви помогне обикновен детски крем. Изсипете малко количество в подходящ съд и прибавете ванилия, а после се намажете. Хем е евтино, хем ефективно.

За да отблъснете насекомите, може да използвате масло от карамфил. Неговата миризма не обичат нито комарите, нито мухите. Можете да използвате и следната рецепта: 10 карамфила залейте с чаена чаша вряла вода и оставете за малко на котлона. Изстудете и, преди излизане, обтрийте откритите части. Маслото от карамфил можете да използвате както за тялото, така и за дома - ако насекомите са влезли вътре в стаята, налейте малко масло в аромалампа. Ако нямате лампа, също не е беда: просто капнете няколко капки от маслото върху електрическата крушка на нощната лампа и запалете лампата. Освен маслото от карамфил, добре помага и евкалиптовото масло - можете да намажете с него откритите места по тялото, може да капнете няколко капки върху постелката, ако сте сред природата, а вкъщи капнете върху нагретия тиган.

Маслото от чаено дърво облекчава сърбежа и отоците след ухапвания от комари. Ако сте изпохапани, сърбежът ще бъде облекчен с компреси със соден разтвор: 2 ч. лъжички сода се разтварят в 1 чаена чаша вода.

Комарите ги отблъскват и различни билки и полски треви, например метлицата. Това растение е широко разпространено. Откопайте малко от тревата заедно с корените, начупете го и залейте с вода. Кипнете няколко пъти, докато отварата стане светложълта. Обтрийте лицето и ръцете и комарите няма да ви безпокоят. Когато сте на пикник, разхвърляйте върху постелката шишарки от хвойна, бор или ела. Комарите и мухите бягат и от доматените насаждения. Ако сте засадили домати около дома си, тези малки гадинки по-малко ще ви хапят. Същото се отнася и за босилека. Него можете да засадите на балкона или на перваза на прозореца.