Българо-румънската търговско-промишлена палата ще възстанови закрития си преди време офис в Букурещ, съобщи новият изпълнителен директор Елеонора Иванова. В момента сдружението има представителства в Русе и София. Ще се поднови и издаването на месечния бизнес бюлетин на БРТПП, за който има 1628 абонамента от двете страни на Дунав. За 10 години съществуване палатата е извършила над 6700 услуги на фирми и е завела 120 български компании на изложения в Румъния.
Стокооборотът между България и Румъния ще надмине тази година 3 млрд. евро, прогнозира Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономически връзки в Букурещ. Търговските взаимоотношения между двете страни са в най-различни области, като се отличават строителният бизнес, готови стоки в хранително-вкусовата промишленост, както и суровини за тях. Движението на стоки е сравнително равномерно и в двете посоки, като в него участват около 1600 румънски фирми и над 1700 български.
В този оборот не е включен туризмът, който за седма поредна година отчита най-голямо присъствие на гости от Румъния. В рамките на първите 9 месеца на тази година около 800 000 румънци са посетили България, като голяма част от посещенията са били с цел туризъм. Има ръст и на българските туристи в Румъния,  като до този момент северната ни съседка са посетили около 300 000 наши сънародници.
На 29 ноември Службата по търговско-икономически въпроси към Посолството на България в Румъния организира втора за тази година презентация „Храни и напитки от слънчева България“, която ще се проведе в  „Маршал Гардън хотел“ в Букурещ. За следващата година са планирани редица форуми, които са свързани с представяне на българската икономика, туризъм и култура, като браншовите организации насърчават румънските си партньори да представят по-широко страната си в България. Ще има форуми в Русе, Букурещ, вероятно и Велинград, като основни теми ще са медицински, здравен и спа туризъм.