Солидна печалба от 105 000 евро изпусна турски тираджия, който се спъна още при първото препятствие пред нелегалната си доставка до Германия. Съвместната разработка на граничари и митничари е от 21 ноември, но досега се е пазила в тайна по разпореждане на прокуратурата поради образувано следствено дело.
В четвъртък малко след 6.30 часа камионът на турчина минал през Дунав мост но при проверката на смесения българо-румънски екип в Гюргево компютърната система подала сигнал, че шофьорът е рисков. ТИР-ът е върнат на наша територия и мина през скенера, където  ясно се виждат налягалите зад частите на официално превозваната разглобена поточна линия 19 момчета и 2 момичета. След извеждането им от каросерията се разбира, че те са на възраст от 18 до 23 години, облечени са много прилично и пътуват към Германия, където имат богати роднини. Точно с тях била сключена сделка да платят по 5000 евро на доверен човек.
В хода на проверките е установено, че 12 сирийци са със статут на бежанци, останалите са нелегални имигранти. Всички били натоварени в тайника в Южна България.
Чужденците са транспортирани до София, каналджията е в русенския арест и чака присъда.
Нелегалните чужденци, които напират през турската граница, живеят при много мизерни условия, разказа пред „Утро“ един от командированите на границата русенски полицаи. Заради невиждания наплив на нарушители физкултурният салон на граничното поделение край Елхово е превърнат в охранявана зона, в която има близо 700 нелегални имигранти. От тях сирийците са едва 30%, останалите са алжирци, афганистанци и от други страни в Третия свят. Салонът е разделен на клетки, а имигрантите спят по земята. Майките и децата са отделени в по-нормални помещения с легла и санитарни възли. Като цяло в ареста обаче цари мизерия.
Голямата вълна незаконно влизащи у нас чужденци е намаляла заради далеч по-солидната охрана, но далеч не е секнала. Когато нарушителите бъдат заловени, имигрантите твърдят, че са сирийци, но има начин да се разбере кой казва истината и кой лъже.
Щом бъдат разконспирирани, тези, които се опитват да минат за сирийци, се събират на тумби и постоянно създават проблеми на охраната. Един ден 50 алжирци са замеряли униформените с бурканчета с лютеница, които са купили от бусовете за снабдяване с храна. Не успяха да уцелят никого от нас, тъй като оградата е висока 4 метра, но бурканчетата се изсипаха при нас от другата страна като метеоритен дъжд, каза униформеният.