Препълнена с одухотворени хора беше в петък и в събота вечерта Голямата зала на Доходното, в която едни от най-големите съвременни майстори на джазовите импровизации превърнаха Русе в Планета на джаза. 38-ата национална джаз среща, която за първи път се организира и провежда под ръководството на сина на големия русенец Петър Петров-Парчето - Борис Петров, започна с обичайните, но не съвсем приветствия и поздравления.
С встъпителните думи към публиката и участниците се обърна Анжела Иванова, директор на общинско предприятие „Русе арт“, което е главният двигател по подготовката на музикалния празник - най-вече чрез традиционния организатор, Клуба на дейците на културата. Кметът Пламен Стоилов откри поредното издание на джаз срещата и прикани всички вместо с минута мълчание, да почетат паметта на Бате Петьо с минута аплодисменти.
Първата вечер поднесе на стотиците адепти на музиката на свободния дух очаквани вълнения от докосването до изпълнения на „Акустична версия“ с пианиста Антони Дончев, неговия брат Георги Дончев /контрабас/ и перкусиониста Христо Йоцов. Последва шеметно китарно пътешествие през импровизациите - на Иван Лечев, Веселин Койчев и Цветан Недялков от Акустик Трио 3000. Точката на вечерта поставиха Criss Cross - Петър Момчев /саксофон/, Шибил Бенев /китара/, Димитър Семов /ударни/, Димитър Карамфилов /бас/ и русенецът, който е по-известен в София и зад граница, Теодор Петков /пиано/.
В това издание няма чисто русенска група, но присъствието на Русе на джазфеста е повече от сериозно, обяви във втората вечер Борис Петров. И представи следващия русчуклия - басиста Ивайло Звездомиров от Sofia Fusion Quartet, който заедно със саксофониста Васил Енчев, пианиста Атанас Миладинов и Венелин Поромански на ударните вдигнаха градуса на емоцията.
Самият Борис Петров направи вълшебни партии на клавир и саксофон като част от Breakpoint - а в групата свири и четвъртият русенец, басистът Светослав Неделчев-Козмо. След първоначалното стъписване при излизането на сцената на Breakpoint, когато публиката видя освен именитите Борко Петров и китариста Ангел Димитров, които свирят в Бигбенда на Българското национално радио, трима съвсем млади музиканти /предизвикали едно спонтанно полугласно възклицание „Какво е това детско утро?!“/, музиката, която направиха петимата, доведе до шеметни възторзи. Най-спонтанни и най-пламенни бяха овациите за 19-годишния саксофонист Денис Попстоев.
Фойерверкът на 38-ата национална джаз среща в Русе беше финалното участие - на групата „Дивото зове“ с вокала Милица Гладнишка. Артистичното й присъствие, което скъси дистанцията между музикантите и публиката, заедно с взривните пиеси, изпълнени от Гладнишка в брилянтно партньорство с Васил Спасов /пиано/, Атанас Попов /ударни/ и Борис Таслев /бас/, бяха истинско преживяване за седящите в залата. А когато на сцената излезе и тромпетистът Михаил Йосифов, който се присъедини като гост към „Дивото зове“, аплодисментите избухнаха и почти не стихнаха до самия край на концерта. След този шеметен финал на Борис Петров не му остана нищо друго, освен да обяви „пауза“ до следващата джаз среща догодина.