Фактът, че все пак се проведе Консултативен съвет към президента, защото имаше реална опасност той отново да се провали, е ясен знак за обществото, че българските политици могат да си говорят. Това е само началната стъпка, защото всички трябва да разберем, че нашата държава, която е в икономическа криза, не може да издържи дълго на това тежко напрежение, което има в обществото, не може да издържи на това тежко разделение. Повече от всякога стои въпросът с единението на нацията, което няма да стане с празни приказки и общи пожелания. То трябва да стане около политиката. Смятам, че един по-ясен хоризонт за работата на парламента, респективно на правителството, би могъл не просто да успокои напрежението, но и да създаде по-добра възможност за работата на самото правителство, така че то да изпълни онези ангажименти, които е поело. Това много зависи и от една трета партия, която е подкрепяща правителството.
Това каза президентът на България от /2002-2012 г./ Георги Първанов преди началото на организирания от него и евродепутата Ивайло Калфин вчера в Русе дискусионен форум на тема „Наука и висше образование 2020“. Участие в обсъждането взеха председателят на Съюза на учените акад. Дамян Дамянов, учени от БАН, ректори на университети, преподаватели и общественици. Форумът в Русе е част от обиколката на Първанов в различни градове на страната, където обсъжда важни за държавата теми.
Изграждането на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ не е алтернатива на АЕЦ „Белене“, която е много по-напред като проект и затова строителството не търпи отлагане, посочи в отговор на журналистически въпрос Първанов.
Според него строителството на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“ би могло да се случи едва след като се изчерпят експлоатационните възможности на 5 и 6 блок, а „това няма да е малко време, като се има предвид, че ние очакваме тяхното удължаване“.
  На въпрос дали се очаква някаква реакция от Русия за строителство на реактора с американска технология, Първанов заяви, че „можем да строим и едната, и другата мощност без да се налага да избираме между някои от „двамата големи братя“, образно казано“.