С 32 гласа „за“, един „против“ и 9 „въздържали се“ предложението на Център СИОНЕС да ползва безвъзмездно част от Задругата на майсторите за срок от 10 години не се прие. Само два гласа не достигнаха за необходимото квалифицирано мнозинство. Въпреки че срещу получения имот организацията се задължава да направи цялостен ремонт на сградата, която от години се руши. Пред съветниците бе обявено, че меценатът, на когото СИОНЕС разчита, както вече „Утро“ писа, е „Титан Златна панега-Цимент“ и той е готов да инвестира в имота поне 100 хил. лева.
Идеята на организацията е да използва част от сградата за създаване на Регионален културно-информационен център, който съвместно с общината да работи за развитие на Дунавската културна стратегия. Тъй като съветниците проявиха интерес към дейността на СИОНЕС, нейният представител Николай Нанов обясни, че тя се занимава с опазване и съхранение на българското и европейското културно и историческо наследство, че това е сдружение за изследване в областта на наследството, етносите и сигурността. Той подчерта, че СИОНЕС е дарил пари за църквата „Всех Святих“ и за паметника на Елиас Канети, ремонтирала е спортната зала в Пиргово, а в бъдеще планира да учреди награда за талантливо русенско дете.
Юлиян Гарелов обаче се усъмни в обещанията и заяви, че „иска платежно, а не клетви“. Александър Неделчев пък се загрижи за задругата и пенсионерския клуб, които сега ползват имота. В отговор беше заявено, че СИОНЕС няма да пречи нито на майсторите, нито на пенсионерите, напротив - ще работи съвместно с тях за оживяване на имота и превръщането му в културна туристическа точка. Самата задруга стояла зад тяхната идея. Освен това Нанов обясни, че спонсорът е готов да плати колкото е необходимо за ремонта на паметника на културата, когато проектите станат факт и получат необходимото одобрение.
Кметът Пламен Стоилов беше категоричен, че предложението е изключително изгодно за общината, защото ще й позволи, без да влага свои средства, които няма, да спаси от разрушение уникалната сграда. Ако тези пари не дойдат в Русе, ще отидат на друго място, предупреди той.
Макар че предложението на Юлиян Гарелов точката да бъде отложена, не получи подкрепа, то и предложението на СИОНЕС не успя да събере достатъчно гласове. Ситуацията остава висяща.