45-годишният автомонтьор Борислав Петров се оплака вчера пред Окръжния съд, че дори домашният арест за него е тежка мярка за неотклонение и иска тя да бъде променена в подписка. Причината - трябвало да ходи по прегледи и изследвания заради предстояща операция за дискова херния, но прокуратурата не му давала разрешение да излиза от дома си. Именно заради влошеното здравословно състояние на Петров в ареста, където дори получи инсулт и бе приет по спешност в болницата, той бе пуснат под домашен арест.
С всеки ден, в който прокуратурата не позволява на Борислав да излиза от дома си и да ходи на лекар, неговото състояние се влошава, мотивира се неговият адвокат.
Домашният арест не е пречка за лечението, стига то да е предписано от лекар и да има молба за постъпване в болница, контрира прокуратурата. Държавното обвинение подчерта, че мъжът е обвинен в тежко престъпление, и то в условията на опасен рецидив. А заради неговите и на защитника му непрекъснати искания досъдебното производство не може да приключи.
В крайна сметка съдът прецени, че домашният арест е адекватна мярка. Решението може да се обжалва.
Борислав Петров беше задържан в началото на октомври, след като в дома и гаража му бяха открити 284 грама амфетамини, 61 грама марихуана и 18 грама хероин, които планирал да продава. Всъщност мъжът е хващан неведнъж с наркотици и има многобройни присъди. Няколко месеца след последния си престой в затвора Борислав отново се върнал към традиционното си занимание.