Една от най-желаните от гражданите промени е със стъпка по-близо от реализиране, след като Община Русе пусна обществената поръчка за монтиране на електронни табла на спирките и рехабилитация на тролейбусните съоръжения.
100 светлинни табла се предвижда не само да модернизират спирките, но и да потушат напрежението у хората, които чакат градски транспорт. На тях ще се посочва коя линия след колко минути ще мине. Всички стълбове от тролейбусната мрежа пък ще бъдат боядисани, а износените ще бъдат подменени с нови. Предвижда се и подмяна на 75 километра контактен проводник и изработване на технически проект за рехабилитация на цялата въздушно-контактна тролейбусна мрежа.
Най-осезаема ще е промяната на Кръговото кръстовище. То ще бъде разширено със специална бус лента. Шофьорите на тролеите пък ще могат дигитално от разстояние да подават сигнал към специални стрелки.    
Така преминаването ще става по-бързо и ще се избегне досадното авариране на тролеите насред натовареното кръстовище.
Проектът предвижда и разкриването на Център за управление на транспорта, какъвто има в София и той ще служи за модел.
„На огромен екран, който представлява дигитална карта на целия град, ще се следи маршрутът и състоянието на транспортните средства“, обясни за „Утро“ зам.кметът Страхил Карапчански. По този начин ще може да се наблюдава кой тролейбус е аварирал, къде се намира, а също и кой закъснява и не си спазва разписанието. Идеята е да се елиминира човешката грешка. От друга страна, отблизо ще се следи и работата на шофьорите на тролеи, които често са обвинявани в некоректност и лошо отношение. Благодарение на системата ще се подават данни дали се превишава скоростта на движение и дали се спазват правилата за движение.
Поръчката е на стойност почти 3.5 милиона лева и се предвижда дейностите по нея да продължат 19 месеца след окончателното избиране на фирма-изпълнител.