Църквата „Св.Архангел Михаил“ в Долапите е обрана за втори път в рамките на по-малко от две години. При първия удар вратата бе разбита с щанга и изчезнаха 100-годишен бронзов свещник и пари от кутиите за даренията. Сега са задигнати малък бронзов свещник, дървена икона, метален купел за освещаване на вода, около 15 лева на монети от касата за дарения и един чувал счупена църковна утвар. Ударът е станал между двете дати на Архангеловден по нов и стар стил - на 8 и 21 ноември, а крадците този път са действали далеч по-рафинирано и интелигентно при проникването в църквата. Вратата не е взломена, а е отключена и заключена след кражбата.
„Не мога да си обясня действията на крадците, тъй като на стената са наредени толкова дървени икони, а те са взели само една, която сега не мога да ви кажа на кой светия е, защото те не са ценни и се водят при нас на опис“, каза вчера пред „Утро“ свещеникът в храма отец Светослав.
Той предполага, че апашите са посегнали на иконата избирателно, тъй като за нея са намерили пазар, но не вярва това да се хлапета най-малкото заради използването на подправен ключ. За да попречи на същите неканени гости, вчера свещеникът сам смени секретния патрон на входната врата.
„Почти всеки ден идвам в храма, но в сряда забелязах, че някой е откраднал нещата и монетите, защото бях повикана да го отворя за погребение“, допълни клисарката в храма. По думите й работници са правили ремонт преди десет дни, но после са върнали ключовете и тогава нищо не е липсвало от църквата. Тя също не може да си обясни кой и защо е посегнал на църковното имущество и се надява полицията да открие отговорите на тези въпроси.