Ако някой само си мечтае, но все не му стигат нито времето, нито отпуската, /нито пък има толкова много свободни пари за „затваряне“/ да се качи на луксозен лайнер или на приказна яхта и да попътува по Дунава, да речем, може поне донякъде да си осигури усещането, че се намира на борда на красив кораб. Като за целта е нужно само да звънне по телефона и да направи резервация за няколко вълшебни часа „на борда“ на ресторант „Тераса“.
Чувството, че капитанът ви е поканил на своята капитанска вечеря, с която да ознаменувате приятното и комфортно плаване, тук е повече от реалистично. Стилната бяла мебел, с която заведението е преобразено след ремонта това лято, блести. Месинговите елементи, които и преди си бяха по местата, но мнозина не са ги забелязвали, сега се открояват и сияят.
За борда на луксозна яхта напомнят
дори новите елементи, които, без да прекаляват с натрапчивост, се вписват хармонично в обстановката - горната част от стените над широките прозорци са оформени с огледални елементи, които напомнят люковете на корабни каюти, като заедно с това придават още по-истинско усещане за простор, удвоявайки обема на пространствата. Рамките на огледалата, както и на дискретните витражи, внасящи елемента на смяната на настроението с арт изображения на морски обитатели, са във вид на снежнобели корабни въжета.
За смяната на реалиите - на обичайната и позната на всички градска действителност - с настройването на празнична вълна, каквато винаги нахлува с отправянето на пътешествие /макар и в случая - само мислено/, допринася и „екипажът“ на ресторант „Тераса“. Без излишна помпозност и натруфеност в облеклата /за да не пречи нищо на чевръстината/, само дискретните „капитански пагончета“ се вписват в цялостната визия на заведението, създаващо илюзията за плаване по вода. Към това, разбира се, трябва да бъде прибавено и още нещо, което всъщност е добре познато на русенци и техните гости, които избират именно „Тераса“ за своя обяд, вечеря или кафето с питие и приятелска или делова приказка - става дума за
изумителната гледка от прозорците на ресторанта
която дава възможност посетителите да наблюдават мъдрото движение на водата в най-голямата европейска река, надвечер да видят дунавския залез, а по всяко време да си припомнят изречението на Херодот, че „не можеш да влезеш в една река два пъти“.
Менюто, с което екипът на „Тераса“ е в състояние да задоволи от най-семплите до най-изтънчените вкусове, се отличава не просто с разнообразие. За нас основният принцип е храната да бъде вкусно приготвена и това да стане веднага след като клиентът е направил поръчката, казват стопаните на заведението. Разпространени практики като „предварителна заготовка“ и „замразени продукти“ не съществуват в речника на майсторите в кухнята. Едно е сигурно - след като обновяването на пространствата в ресторанта приключи, стана така, че като по чудо подбрахме екип, който може да бъде мечта за всяко уважаващо себе си заведение, обясняват от „командния мостик“ на Кораба на вкусните удоволствия. И бързат да добавят: възможно е понякога да се случи така, че на клиента да му се наложи да изчака някоя и друга минута в повече, докато сервитьорът донесе поръчаната салата или основно ястие - но нашите гости могат да бъдат сигурни, че причината е само и единствено в това, че в кухнята се залавят да режат краставиците или морковите в секундата, когато поръчката пристигне.
Твърде много уважаваме хората, които избират „Тераса“, за да им сервираме увехнали салати или претоплени ястия
обясняват от екипа.
Традиционната българска национална кухня и класическата европейска са си подали ръка и оформят широкото ветрило от предложения, с които в ресторанта изкушават гостите на заведението. Добре познатите на всички българи шопска, овчарска и зелена салати мирно съжителстват със средиземноморската, приготвена с морски дарове, маслини, лимон и зехтин, или с екзотичната салата „Морски дар“, включваща скариди, калмари, бейби октоподи, маринована херинга, мидени ядки, пушена сьомга и какво ли още не. Сред предястията впечатлява пърженото сирене с мед и орехи, което си прави компания с любимите на поколения пържени картофки със сирене, грилованите зеленчуци - с лютото сирене с арабска питка, а панираният камембер с боровинково сладко - със сусамените филенца.
Както е обичайно, „часът на истината“ удря с отварянето на страницата с основните ястия. Само пилешките изкушения са повече от дузина - филенца с френски сос, пиле „Спинаджи“, пиле по аржентински, ризото, хапки, сач... Свинското излиза на сцената в също толкова на брой вариации - вратна пържола с топено сирене, свинско по мандраджийски, гланцирани свински ребърца, а това, от което гурманите си облизват пръстите, е свинското джоланче! Към изкусителните предложения се добавят чудесиите от агнешко и телешко, а специалната листа на ресторанта разгъва дълъг списък от рибни специалитети. И без друго „Тераса“ е един от малкото представителни ресторанти на русенския бряг на Дунава /макар че очакванията на всички, които идват за първи път в Русе, са, че най-обичайното нещо в Малката Виена е да похапнат прясна риба, докато гледат реката и корабите/, така че
рибните изкушения са задължителна червена точка
в менюто на ресторанта. Сьомга на плоча върху канапе от спанак, пъстърва на плоча или на скара, както и типичните за място край реката сом и шаран - пържени или на скара, са специалните акценти в предложенията на ресторанта. Разбира се, както е редно за стилно и държащо на реномето си заведение, „Тераса“ не подценява финалния момент в гостуването на своите клиенти - и поставя този финал с ефектни десерти - като крем „Маскарпоне“, ябълков щрудел с топка сладолед торта „Шоколина“... Може би тук е мястото да подскажем, че в „Тераса“ русенци и гостите на града могат да опитат прочутите трюфели, за които се разказват  безброй легенди и причудливи стори. А непоклатимата истина е, че тази рядка подземна гъба се е сдобила със славата на „Диаманта на кухнята“...
Остана да припомним, че в обедните часове в ресторанта предлагат разнообразно обедно меню на повече от достъпни цени /то включва и специален диетичен раздел/. И че всички, които правят планове през декемврийските празници, в това число и коледно-новогодишните поводи за срещи, ресторант „Тераса“ да е мястото за техните партита, семейни сбирки или приятелски вечери, е добре да резервират предварително места в заведението. Инак рискуват да преживеят разочарование.