Германия е най-обичаната страна в света. Това го твърдят не самите германци - те по-скоро са последните, които биха го заявили, а техните стари врагове британците.

Миналата година британското радио Би Би Си публикува традиционното си проучване за популярност на отделните държави и за първи път Германия оглави класацията. 59% от запитаните в 25 страни са посочили Германия като свой фаворит. Страната не кацна на челното място изненадващо. Четири години поред бе втора след Япония. Въпреки това резултатът от миналогодишното проучване изненада дори самите немци. Те

все още не са
забравили от
какво дъно са
тръгнали


Само преди 70 г. страната им бе истински символ на злото. Холокостът и милионите жертви от Втората световна война са травма, белязала живота на няколко поколения след 1945 г. И най-вече на 60-годишните, към които днес се присъединява и канцлерът Ангела Меркел. Най-влиятелната жена в света навършва 60 г. и ще посрещне юбилея си начело на най-влиятелната страна в света.

Родена е на 17 юли 1954 г., само 9 г. след приключването на най-ужасяващата човешка касапница в историята в страната, която е отговорна за нея. При това, макар и да вижда бял свят за първи път в Хамбург, още в първите месеци от раждането ѝ семейството на Меркел се премества в Източна Германия. Нейното поколение ще израсне разделено от връстниците си със стена. То е първото, което ще се опита да осъзнае какво са сторили родителите му. Ще поиска сметка за делата им. Ще рови и ще търси причините, ще строи паметници, които да напомнят и на поколенията след него докъде може да стигне човешката лудост, наречена националсоциализъм и стремеж към расова чистота. Нейното поколение първо ще подаде ръка на Израел и на Източна Европа, за да облече в дела прошката, поискана от поколението на Вили Бранд. И пак нейното поколение ще е онова, което ще трябва да се пребори със следващия режим. Ще събори стената помежду си и ще отвори пътя на една нова Германия. Германия, която е обичана от всички.

За Ангела Меркел са написани много портрети. Тя самата не е била дисидент преди 1989 г., нито има лични постижения в разкриването на нацистките престъпления. Но пък поема щафетата от дисидентите и историците, за да постели червения килим за германците след себе си: за така наречното Златно поколение, към което принадлежат всички, родени през 80-те и 90-те години и благодарение на които Германия продължава да е икономическа сила, да е сред първенците в научния свят, а от неделя е и световен шампион по футбол. Купата, която германският отбор донесе във вторник от “Маракана” пред Бранденбургската врата, е може би и

най-символичният
подарък за
юбилея


на първата жена-канцлер в историята на Германия.

Както световната титла, така и световното място в класациите не са подарък от небето за германците. Зад всичко стоят упорита работа, издръжливост и поуки от миналото, върху които стъпват, за да градят бъдещето.

Самата Меркел до голяма степен олицетворява именно тези качества. Сравняват стила ѝ на работа с играта на шахматист. Тя умее да изчаква, но и не спира да работи до намиране на решение за всеки проблем. Дори и от най-сложните ситуации, в които на пръв поглед няма никакъв благоприятен изход, тя успява да намери зрънце надежда и да го развие до истинско решение. Неслучайно единствена оцелява и запазва пълна стабилност начело на властта във времена на криза. Никой друг от европейските ѝ колеги не може да се похвали с това. Нещо повече, тя продължава да трупа популярност и е все още най-обичаният канцлер за всички времена.

Най-ценните качества в рамките на третия ѝ мандат обаче са не само вече известните аналитичност и самообладание, а способността да остава на земята. Всеки управляващ, останал твърде дълго във властта, в един момент губи връзката с реалните проблеми. Не и Меркел. След встъпването ѝ в длъжност за първи път през 2005 г. сред гостите на тържествения обяд е и известната феминистка Алис Шварцер. По-късно тя с удивление разказва, че са им поднесли леща. “Други щяха да гърмят шампанско, а ние ядохме леща. Това ме остави безмълвна. Тази жена, тя никога няма да загуби главата си в облаците”, написа Шварцер.

Меркел трудно си извоюва любовта на германците. Първоначално подигравателно я наричаха момичето на Кол, защото той я откри за политиката. Смееха се на прическата и на стила ѝ на обличане. Според нейни приближени обаче Меркел е човек, който

има удивително
огромен
потенциал да учи


Тя осъзнава слабите точки в публичния си образ и кардинално ги променя. Нова прическа, блейзъри, които се превърнаха в нейна марка, дори гласа си сваля с две тоналности надолу, когато говори, за да звучи по-авторитетно. Всичко е добре пресметнато. Макар и невинаги. Меркел е човек с блестящо чувство за хумор, което демонстрира рядко. Както когато смая журналистите с великолепна рокля с огромно деколте на фестивала на Вагнер преди години. На въпрос с какво е облечена пред готовите да чуят марки и дизайнери репортери тя отговори през смях: “С рокля”.

Тя срази и репортерите, които я попитаха дали е в еуфория от мисълта, че печели трети мандат за канцлер. Отговорът ѝ пак бе лаконичен: “Добре съм, благодаря!”

Хладнокръвието е и най-силното оръжие на Меркел в политическите битки. Тя умее да изчаква и, както старата китайска поговорка гласи, не един политически труп на неин враг е минавал по течението. Ненапразно се наложи като канцлера на кризите. Срив на банките в САЩ, срив на банките в еврозоната, срив на еврото, почти банкрут на Гърция, Испания, Италия и Португалия почти като Гърция, Германия пред затваряне на заводи, атомна катастрофа във Фукушима, гражданска война в Сирия, кървав конфликт в Украйна, проблемни отношения с Путин, скандали с шпионаж със САЩ... Всичко това само в три мандата, като третият едва започна.

Към начина ѝ на управление има много критики. Най-вече я упрекват, че няма визия, а само отлага катастрофите. Дали това е така, Меркел със сигурност ще има възможност да докаже. Тя става на 60 г., което за един политик от световна величина е начало на кариерата. Миналата седмица се появи слух, че щяла да се откаже през 2016 г. от мандата си, за да оглави ООН. Канцлерът бързо отрече това. Всеки, който познава работата ѝ или работата на германците по принцип, би се усъмнил. Те винаги докарват нещата докрай. Да се оттегли насред мандата си, е точно толкова вероятно, колкото и германският отбор да спре да играе преди финалния сигнал на съдията. Каквото и да става на терена, сигурно е, че Меркел ще изкара мача си до самия му край.

Капка Тодорова