4 стека нелегални цигари и две джебчийки е резултатът от двете национални акции на МВР на 11 юли, в които участва и русенската дирекция.
В специализираната операция за противодействие на контрабандата и разпространението на нелегални акцизни стоки в петък са се включили и мобилни митнически групи. При проверка на турски камион на паркинг до Дунав мост под леглото в шофьорската кабина са открити 40 кутии „Марлборо“ и „Давидоф“ без бандерол. Цигарите са конфискувани, турчинът е пратен на съд. Проверени са 42 автомобила, 5 склада, 18 магазина и 62 търговци, но други нарушения не са открити.
Втората операция е била срещу кражби на автомобили, наркоразпространение и установяване на престъпления от деца. Проверени са 368 русенци, 107 автомобила, 41 заведения и 19 наркосборища, но не са констатирани нарушения на закона.
По отношение на детските престъпления са проверени общо 63 заведения, 4 компютърни клуба и зали за хазарт. Открити са две момичета на 13 и 14 години от джебчийския контингент в града, които се разхождали след 23 часа по центъра в търсене на жертви за преджобване.