23 сирийци на възраст от 19 до 25 години са заловени вчера при опит да се измъкнат от България в каросерията на камион с унгарска регистрация, возещ алуминиеви профили от Турция за Германия.
Товарният автомобил пристигнал да Дунав мост около 6 часа и още първоначалният оглед показал, че едно от въжетата, които придържат платнището към каросерията, е съмнително отпуснато. Камионът бил насочен за проверка на скенера, където на монитора се видяла групата нелегални пътници.
При задържането им се оказало, че петима от бежанците имат лични документи и статут на постоянно пребиваващи у нас, а останалите са без документи. Това кара разследващите да предполагат, че 23-ата са били качени в камиона у нас, но това тепърва ще се изяснява.
Други 7 сирийци на възраст между 17 и 39 години застанаха вчера пред съда в Русе. Те са открити натъпкани в тайник между шофьорската кабина на камион и товарната му част. Товарният автомобил „Ивеко“ с английска регистрация бил шофиран от 42-годишния английски гражданин Баки Кале. Опитът за нелегално преминаване на Дунав мост е осуетен на 4 юли, а вчера седемте сирийци и шофьорът поискаха да бъдат пуснати от ареста.
Амин Али, 39 г., Али Аут, 24 г., Месгин Абделазис, 28 г., Сейдан Синаж, 27 г., Мухаммад Тахир, 29 г., Сиар Юсуф, 17 г. и Неби Юсуф, 29 г., са предимно с основно или изобщо без образование и досега не са осъждани. По техни думи документите им за самоличност са в Агенцията за бежанците и затова нямат в себе си нищо, с което да се легитимират.
Част от тях вчера се разплакаха пред съда и обясниха, че имат деца и болни родители, за които трябва да се грижат, и че бягат от войната и смъртта. Сейдан дори си беше написал обръщение към съда и Господ, като заяви, че всички искат да са със семействата си в дните около Рамазан Байрам. Сириецът помоли съда да ги погледне от човешката гледна точка.
Адвокатът на англичанина Баки пък обясни, че той не бил вложил умисъл в деянието, не бил канил бежанците в шофирания от него автомобил, нито им бил обещавал да ги кара някъде. 42-годишният мъж имал фирма и адрес в Лондон и имал пари да се регистрира в хотел в Русе, докато чака присъда.
Заради това, че са нарушили граничния режим, реално не се знае кои са, защото нямат документи, а за Сиар има противоречива информация дали е навършил пълнолетие, състав на Окръжния съд сметна, че единствената адекватна мярка за сирийците и шофьора е задържането под стража и ги остави в ареста.