Шест пъти е правен подбор на персонал, който да се грижи за децата и младежите, настанени в трите центъра от семеен тип „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“. Има желаещи, явяват се, но се отказват много бързо заради тежкото състояние на децата. Това обясни директорът на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева по време на информационния ден по проект „Нашите деца са нашата отговорност“, по който беше разкрит комплекс от услуги за деца и младежи с увреждания. На събитието присъстваха заместник- кметовете Иван Григоров и Страхил Карапчански, както и десетки специалисти от социалната сфера.
Все още се търсят детегледачки, 2 медицински сестри, 2 социални работници, управител и хигиенист. В трите къщички са настанени 10 деца и 20 младежи, от които най-възрастният е на 27 години. Те са събрани от 11 социални институции на територията на страната и са едни от най-тежките случаи на умствена изостаналост, която в комбинация с дългия живот, прекаран в институции, прави състоянието им още по-сложно. Трудно се издържа на интензивната грижа, от която те се нуждаят и заради която трябва предварително да се организира цялото им денонощие, уточни Личева.
Проект за близо 634 000 лева предвижда да бъдат настанени още 8 деца и индивидуална работа с тях.
Заради доброто си партньорство с неправителствените организации в социалната сфера и успешното управление на широка гама от услуги Община Русе заедно с общините Пловдив, Велико Търново и Карнобат ще работят съвместно с Агенцията за социално подпомагане и Министерството на финансите по общ проект. Идеята е да се създаде нов метод за заплащане на социалните услуги. Има идея за въвеждане на система за разплащане с ваучери. Така всеки потребител в зависимост от потребностите си ще получи ваучер и сам ще избере за каква социална услуга да го използва, обясни Личева.