„Преди близо 50 години построихме двуетажната къща на ул.“Алея горски теменуги“. Преди около две години обаче усетих, че водата не е съвсем както трябва - жълтееше, все пак водопроводната тръба вече е на десетилетия. Реших да я сменя, като едновременно с това поставя и два междинни водомера - живеем две семейства на два етажа и това ще е от полза за всички ни. Така обаче започнаха главоболията ми“, описва недопустимата за 76-годишния Васил Рудев сага, пред която мъжът е изправен. През главата му изобщо не минава предположението, че подмяната на тръбите в собствената му къща ще го докара до съд, а накрая ще излезе виновен за това, че е направил ремонт в дома си. И освен 1200 лева за реконструкцията ще трябва да плати и над 700 лева разноски за „своеволията“, които е вършил в къщата си.
Водата е негодна за пиене и за битови нужди
Това отсича в заключение Регионалната здравна служба. От инспекцията са направили проверка на водата, която пие мъжът и всички обитатели на къщата. И не само за поглъщане - тя е опасна за къпане, миене на чинии и всякакви домакински дейности. След като чува и вижда становището на инспекторите, макар и в напреднала възраст, Рудев не се поколебава да вкара ред в дома си и да подмени тръбите. И както си му е редът, наема проектант, посещава няколко пъти ВиК и се консултира със специалисти за бъдещото разположение на тръбите.
Тъй като не исках да пробивам бани, плочки и теракоти, реших да изведа двата щранга на стълбищната площадка, продължава разказа си Рудев. След като е на финала на ремонта обаче получава изненада - общинска комисия идва на проверка и размахва пръст на незаконния строеж. Мъжът с голяма доза учудване и до днес не може да проумее тази квалификация - че направената от него смяна на тръби официално се води строеж. И съответно за него се изискват разрешителни. На 26 септември 2013 година Рудев е сюрпризиран със заповед за премахване на незаконния строеж, който се води „реконструкция на съществуваща сградна водопроводна инсталация“ в жилищна многофамилна сграда. Тъй човекът като не смята за редно да събори подменената си ВиК инсталация, започва борба в съда.
Строеж ли е това и каква е категорията, чуди се и съдът
В началото на февруари тази година Рудев чува решението на Русенския административен съд - заповедта на кмета за събаряне на ВиК инсталацията в дома му е незаконна и тя е отменена. С това мъжът може спокойно и законно да си ползва тръбите. Магистратите посочват в мотивите си, че водопроводът не е пета категория строеж. И посочват, че поставеният нов вертикален щранг е след общия водомер, а не до него и че замяната на някои от елементите на водопроводната инсталация не се отразява върху носимоспособността, устойчивостта или трайността на жилищната сграда. А след като смяната на тръбите не е строеж, значи няма нужда от строителни книжа. Освен че отменя заповедта на кмета, Русенският административен съд осъжда Общината да заплати на Рудев близо 600 лева разноски по делото и адвокатски хонорар.
Мъжът е доволен, но следващата инстанция го попарва - Върховният административен съд, пред когото Общината обжалва решението на русенските магистрати, връща делото за ново разглеждане. Върховните съдии смятат, че несъмнено в случая има строеж, тъй като сградната водопроводна инсталация е присъединена към водоснабдителната система, представляваща елемент на съоръжение на техническата инфраструктура, за чието присъединяване се изискват одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Строителството всъщност представлявало закриването на съществуващия вертикален водопроводен щранг на къщата и изграждането на два нови вертикални щранга в обща част на сградата - стълбищната клетка - по един за самостоятелно ползане от двамата собственици на двата етажа, с обособяване на два допълнителни водомерни възела за всеки от тях, без да се променят съществуващите разпределителни водопроводни участъци към етажите.
Така върховните магистрати скастриха русенските си колеги, че не са тълкували правилно закона и върнаха делото за ново разглеждане от нов съдебен състав. С изричните указания - новият състав да се съобрази, че в случая става въпрос за строеж и да изложи мотиви за законосъобразност на оспорената заповед на всички основания. С това ВАС решава спора на 28 май - чиста формалност е русенският съд да се произнесе за предизвестения край на сагата. Окончателното решение излиза на 30 юни. В него обаче се посочва, че строежът всъщност е шеста категория и това се установява от съда, а посочената от общината пета категория не е коректна.
Така Рудев губи делото, а с него и водопроводната си инсталация
Значи до 17 юли, ако сам не си съборя новия водопровод, ще дойде фирма, изпратена от Общината, на която после ще трябва да платя, че ми го е съборила, обобщава възрастният мъж.
Големият спор в казуса е строеж ли е реконструкцията, която засяга единствено тръбите в къщата на Рудев, или не е строеж. С това изниква и въпросът, ако човек иска да премести тръбата в кухнята си от източната на западната стена например, дали трябва да извика комисия от Общината, която да му разреши своеобразния строеж. При условие, че разместването се случва в границите на собствения му дом, без да разкопава или влияе на градската инфраструктура - едва ли обикновеният русенец ще започне трескаво да обикаля институциите за книжа и бюрократични процедури.
Закона за устройство на територията описва точно кое е строителна дейност и кое е ремонт. Ако човек не е сигурен какво точно ще извършва в дома си, най-лесният начин е да се обърне с въпрос към главния архитект на Русе, коментира за „Утро“ заместник-кметът по строителството Димитър Наков. По негови думи това е все по-популярно за хората, тъй като от около 1 година въпросите и консултациите са зачестили. Питанките си хората можели да правят и по телефона, и по имейлите, и чрез сайта на Община Русе. Трябва обаче да се знае, че щом планираните дейности са свързани с инсталации и комуникации, значи най-често се отнасят към категорията строеж, допълни Наков.
В случая извършеното от Рудев според финалната дума на съда е шеста категория строеж - най-ниската възможна. Към нея се отнасят огради с мрежа до 2.2 метра, подпорни стени и малки басейни до 100 куб.м. Възрастният мъж ще трябва да се подготви да премахне ВиК инсталацията си до степен негодна за експлоатация и да извърви процедурата по повторното й изграждане с проект, документи и най-вече - с разрешение за строеж. А и с пълен джоб и зареден с търпение.