1192,5 декара най-плодородна земя, която досега се стопанисваше от Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“, ще се разиграят на предстоящия търг за отдаване под наем на земя от Държавния поземлен фонд. Както „Утро“ писа, преди месец аграрният министър отне нивите от научното звено. Сега примамливите парцели със сигурност ще привлекат голям брой арендатори и за тях ще има голямо наддаване. Въпреки че земите ще се отдадат само за една година, се очаква за тях държавата да вземе над 100 000 лева наем. Миналата година рекордният наем бе 131 лева рента за декар, а в доста землища беше постигната цена над 100 лева.
Нивите, стопанисвани досега по всички правила на земеделската наука, стават още по-привлекателни поради факта, че след последните търгове в областта почти не остана държавна земя за отдаване. Освен тези близо 1200 декара, за отдаване са предложени още само 846 дка. В Сливо поле, Борово и Ценово не е останала и педя държавна земя за отдаване.
В община Две могили за отдаване е определен само един парцел от 14 декара. На търга ще се разиграят 63 дка в община Бяла, 162 дка във Ветово, 450 дка в Иваново и още 143 дка в община Русе.
Миналата година на търговете се разиграха 5079 декара държавни ниви, а през 2012 г. количеството бе над 6800 дка. Тъй като срокът бе 10 години, те още дълго ще останат на разположение на арендаторите. На тазгодишния търг максималният срок е намален на 5 години.
Документи за участие се подават до 18 август, а търгът ще бъде на 19 август в Зала „Св. Георги“ на Община Русе. Началната цена за терените за едногодишни насаждения ще бъде 40 лева. Размерът на депозита за участие е определена 20% от началната тръжна цена, умножена по площта на имота.