Кръгла маса ще събере в Русе мениджъри от всички сфери на регионалната икономика, за да начертаят план по какъв начин да си взаимодействат с администрацията, за да разрешат свои текущи и стратегически проблеми. Форумът ще се проведе на 25 юли, петък от 10 часа в зала „Европа“ на Доходното здание.
Събитието ще се впише в приетата наскоро Стратегия за градски маркетинг с главна цел да се промотира Русе като добро място за живеене и професионална реализация. Според кмета Пламен Стоилов предстои поредица презентации на Русе като инвестиционна дестинация, които ще се проведат в Букурещ, Брюксел и градовете по Дунав.
Стоилов очерта още един проблем, подсказан му от собственика на „Топ Мен“ Мартин Йорданов - запълването на свободните работни места в общината чрез привличане на работна ръка от съседни региони. Русе може да се похвали с ниска безработица, която е 5.4%, но във Ветово безработните са 44%, а в Ценово над 30%, каза Стоилов.
Имаме най-новите и модерни фабрики в Европа, шием за целия континент, но никой не ни знае. Трябва ни Русе да стане разпознаваема марка за индустрията, както е например Биела в Италия по отношение на платовете. Това обаче не може да го направи сам човек, за тази цел трябва да се обедини целият бранш, като бъде подкрепен и от администрацията, посочи управителят на „Топ Мен“ Мартин Йорданов. Само по този начин според него местните фирми ще намерят пазар за изделия със собствена марка, което ще им позволи да произвеждат облекла с висока добавена стойност и да плащат много по-големи заплати.
Организаторите на кръглата маса изразиха увереност, че този път форумът ще избяга от общите приказки и ще предложи конкретни мерки за разрешаване на важните проблеми. Очакванията са форумът да начертае приоритети и конкретни задачи пред администрацията, която с помощта на предприемачите, синдикатите, Агенцията по заетостта и други структури да подобрят съществено условията за правене на бизнес и социалната среда в Русе.