Имам широка информация кои точно са мотивираните протестиращи. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на излизане от Висшия съдебен съвет в отговор на журналистически въпрос дали вътрешният министър Цветлин Йовчев го е запознал с данни кой мотивира гражданите, които протестират.

Вчера преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, Йовчев разграничи две групи протестиращи: "Първата са спонтанно протестиращи, които търсят промяна в процесите на държавното управление. Втората група са мотивирано протестиращи. Тази група все повече нараства, а реалните й организатори вероятно преследват политически цели".

На въпрос - колко време ще издържи полицията на улицата, премиерът Пламен Орешарски отговори: „Това е нейната работа".

За проверките на полицията на граждани, участващи в протеста, премиерът Пламен Орешарски каза: „Идентифицирани хора, които нарушават обществения ред, биват привиквани в МВР, което е функция на МВР, във всички случаи на нарушаване на обществения ред".

Предстоят дискусии по предложението и законопроекта за разкриване на банковите сметки на политици, иницииран от ДПС, каза той. „Лично аз - за мен приемам всичко. Друг е въпросът - как ще се направи такава регулация. Темата не е еднозначна, и предстоят дискусии", заяви Орешарски.

„Имаме добро взаимодействие с органите на съдебната власт, имаме общи задачи като общество. В рамките на компетенциите си, носим заедно отговорности за едно добро правораздаване и за върховенство на закона. Област, в която от години имаме критични бележки от Европейската комисия и ключовите ни външни партньори, и по която трябва да постигнем напредък в следващите периоди", каза още Орешарски пред журналистите.

„На никой не стигат парите, за следващата година сме предвидили малък ръст - една от малко сфери, в които има ръст на финансирането. Надявам се за следващата година това, което е записано в бюджета, да бъде минималното, което ще получи съдебната система, обясни премиерът.

„Има критични бележки, и те не са измислени, ние сами отчитаме слабости и то в много насоки", заяви Орешарски.

На заседанието на Висшия съдебен съвет премиерът Орешарски каза още, че един по-общ поглед на бюджета ще даде основание на всеки да каже, че бюджетите от 1998 година са почти еднакви. „Не бива да гледаме назад, важното е да сме си направили изводи от добри и лоши практики. Бюджетът преди всичко е лимити, а не толкова източници. Важното за следващата година е да върви добре изпълнението на бюджета, за да се направят подобрения в различни системи, не само в бюджетната", посочи той.

За сградния фонд на съдилищата, премиерът обясни: „Ще потърсим възможности в рамките на следващата година, ако не да се намери цялото финансиране, то поне да се започне. Гледам и на съдебната система, и на правораздаването, преди всичко, икономически. Един от патриарсите на икономическата мисъл има една много кратка и точна мисъл: „Няма страна, установила върховенството на закона, да е останала бедна", каза още премиерът.