Уругвай е последният 32-и финалист на Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 година.

Това стана, след като баражът-реванш Уругвай - Йордания завърши 0:0. Първият мач в Аман бе завършил с разгромното 5:0 за Уругвай. Въпреки протоколния характер на мача в Монтевидео домакините играха в титулярния си състав от уважение към сънародниците си.

Така Уругвай стана 6-ият отбор от Южна Америка, който ще участва на СП 2014. Освен Селесте и Бразилия, класираща се по право като домакин, на Мондиала отиват Аржентина, Колумбия, Чили и Еквадор. Финалистите от Северна Америка и Карибския басейн са САЩ, Коста Рика, Хондурас и Мексико.

От зона Европа това са Белгия, Италия, Холандия, Германия, Русия, Португалия, Хърватия, Франция, Гърция, Англия, Швейцария, Босна и Херцеговина и световният шампион Испания, а от зона Азия - Япония, Иран, Южна Корея и Австралия. Африканските отбори, които ще участват на Мондиала, са Алжир, Камерун, Гана, Нигерия и Кот д`Ивоар.

Жребият за груповата фаза на Мондиала ще се тегли в 19:00 часа българско време на 6 декември в курортния бразилски град Мата ди Сан Жуан, щат Баия. Шампионатът ще се проведе от 12 юни до 13 юни, като мачовете ще се играят в 12 града в Бразилия: Рио де Жанейро, Сао Паоло, Ресифе, Салвадор, Порто Алегре, Манауш, Форталеза, Натал, Белу Оризонте, Бразилия, Куябе, Куритиба.

Полуфиналите ще се играят на стадионите "Минейран" в Белу Оризонте и "Арена Коринтианс" в Сао Паоло. Финалът ще е на легендарния "Маракана", чийто капацитет след преустройството на стадиона бе намален на 73 530 места.