Милена ПОПОВА
Река Дунав, изплетена от сръчните ръце на над 7000 граждани на Европа на възраст от 3 до 101 години, „потече“ на площада пред катедралата в гр. Улм, Германия.
Преподаватели от Русенския университет  и представители на Съюза на пенсионерите-2004 посети Улм за участие в заключителните прояви по международния проект „Желаният Дунав“. От българска страна в проекта, координиран от университета, участваха пенсионерски клубове, училища, библиотеки, неправителствени организации от общините в Русе и Силистра. Вълнената нишка, изплетена от тях, покрива два пъти разстоянието между двата града. Млади и стари възродиха традициите, като вплетоха в 524 пъстри вълнени килимчета различни национални мотиви и символи.
Цялостната дейност по проекта  беше координирана от Института за обучение на възрастни към Университета в гр. Улм и финансирана от Фондация  Баден-Вюртемберг и Фондация Граждани на Улм. По време на традиционния фестивал Донауфест от 4 до 13 юни бе изградена арт инсталация от изплетените 3633 петдесетсантиметрови килимчета. Талантът и всеотдайността на участниците от 8 страни привлече граждани и гости на Улм, които се включиха в серия от благотворителни дейности. Само за един ден бяха закупени над 500 килимчета. Събраните от организаторите средства ще бъдат насочени към социални проекти в Югоизточна Европа.
От името на кмета на Русе Пламен Стоилов българската делегация връчи на кмета на Улм Иво Гьонер  Писмо за намерение, в което е изразена готовността ни за побратимяване между двата града. Групата от университета пък предаде събраните в университета средства за подпомагане на бедстващите от наводненията в Сърбия на председателя на белградската фондация „Д-р Лаза Лазаревич“.