Сградата с уникалните резбовани тавани на тревненски майстори от средата на миналия век, която се намира в двора на Дунавската задруга, има шанс да се превърне в културен център. Заявката за това дава Центърът за изследване в областта на наследството, етносите и сигурността ЦИОНЕС, който предлага да поеме стопанисването на общинската сграда за срок от десет години. На предстоящото заседание на Общинския съвет ще бъде гласувано предложение от кмета Пламен Стоилов за това и ако вотът е положителен, от ЦИОНЕС ще направят ремонт и реставрация на сградата.
Идеята е там да бъде създадена галерия, да се организират множество инициативи в сферата на културния обмен, изложби, срещи, дискусии, събития с екологична и образователна насоченост, които са в духа на Дунавската стратегия. Така ще се оформи един цялостен културен ансамбъл, в който и Дунавската задруга на русенските майстори ще намери нови възможности за изява, обясняват от Центъра.
ЦИОНЕС е организацията, която заедно с посолството на Израел беше инициатор за издигане на паметник на Елиас Канети в Русе, който вече е изработен от именития скулптор Георги Чапкънов и ще бъде поставен в пространството до Учителския дом на ул.“Славянска“, след като приключи мащабният ремонт по ул.“Александровска“. Проблемите с разплащането с художника, за които „Утро“ писа преди време, са решени, хонорарът на Чапа е изплатен, благодарение на меценатството на „Златна Панега Цимент“, обясниха от ЦИОНЕС.