Пътният одит на отсечката Русе-Велико Търново приключи и докладът с всички критични участъци е готов, като в него са включени и мерките за обезопасяването им. Това съобщи областният управител Венцислав Калчев, който вчера отчете 1 година от мандата на политическия си кабинет и очерта направеното и започнатото по време на мандата му.
Безопасността на движението по пътя Русе-Велико Търново е наша кауза, за която продължаваме да работим. Имам уверението на зам.-директора на АПИ Дончо Атанасов, че веднага след приключването на ремонта на Хаинбоаз в края на седмицата ще започне работа по това трасе, каза Калчев.
С 600 000 лева ще бъдат поправени фугите на моста край Бяла, мантинелите, пътните знаци и маркировката на пътя между двата областни града. Досега аварийно са ремонтирани само големите дупки по настилката, която също ще се приведе в ред, където е необходимо.
Другият инфраструктурен проект, който се задвижва, е отстраняването на т.нар. тапа при жп надлеза край Дунав мост и удвояване на пътното платно към Силистра. Според информация на НКЖИ до края на юли или в началото на август ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта.
Фактът, че нужните 6 милиона лева са осигурени и че процедурата ще бъде пусната, ми дава увереност, че този толкова важен за Русе проект ще се реализира до крайния срок март 2015 година, отбеляза областният управител.
Сред големите успехи през мандата си Калчев посочи развитието на контактите с Гюргево и подписаното споразумение с тамошния Окръжен съвет за сътрудничество до 2020 година. В резултат на добрите отношения през следващите месеци в сградата с часовника в Русе ще бъде открит офис на програмата за трансгранично сътрудничество.
В списъка на постиженията е отпускането на държавни средства за дострояването на историческата спортна зала в центъра на Русе. Най-голяма заслуга за това имал депутатът Таньо Киряков.
Друг важен за града проект - замяната на горите в Лесопарка с общински, е на финалната права, подчерта областният управител, но отбеляза, че не се ангажира дали това правителство ще приключи сделката.
Развитие има и по отношение на Дома на учителя. Калчев съобщи, че преди около 20 дни пустеещият държавен имот е бил поискан от Агенция „Архиви“, каквато идея бе лансирал още предишния директор на архива в Русе Йордан Борисов.