Разкриваемостта в икономическата престъпност е нараснала с 36%, което е с 11 на сто над средната за страната. Този резултат нарежда сектора на 10 място измежду всичките икономически полиции в 28-те дирекции на вътрешните работи, посочи директорът на ОД на МВР Георги Великов.
През периода сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ е работил по 94 сигнала, които са с 2 повече от 2013 година. На-често срещаните престъпления са документните измами. От 33 регистрирани 9 са разкрити. Другите престъпления са против паричната и кредитната система. От регистрирани общо 21 са разкрити 4.
Направени са и две разработки за пране на пари на територията на трети държави чрез хакерски атаки върху сметките на тамошни жители. Те се отнасят до тричленна банда от Русе и Разград, която за периода от 2011 до пролетта на 2014 година е придобила милиони долари. Точният размер на откраднатите пари още се пази в тайна от прокуратурата, защото работата продължава, уточни Георги Великов.
Както „Утро“ писа в началото на април, операцията се проведе в Русе и разградското село Костанденец. Придобитите чрез източване на сметките на чужденци в трети страни пари се превеждали по специално разкрити разплащателни сметки на трите финансови мулета. В хода на реализацията на акцията бяха иззети 5 коли, около 8000 лева, три флашки за активно електронно банкиране, много мобилни телефони, СИМ-карти, флаш памети, лаптопи, оптични носители на информация, дебитни карти на множество различни лица, банкови документи и информация за активно електронно банкиране, фирмени документи и други.
Икономическата полиция активно е работила и по разкриване разпространението на акцизни стоки. Иззети са 14 650 кутии цигари без бандерол и 25.9 килограма тютюн.
Като извод за работата на сектора се посочва нарастване на престъпленията, извършвани от управители и представители на търговски дружества чрез съставяне на фалшиви официални документи.