2028 заявления за извършени престъпления са регистрирани в Областната дирекция на МВР за първото шестмесечие, сочи отчетът на Областната дирекция на МВР. Това означава, че всеки ден законът е бил престъпван средно над 11 пъти. В сравнение със същия период на предходната година престъпленията са се увеличили с 55. Най-много са извършени на територията на Първо РПУ - 729. На второ и трето място се нареждат Второ РПУ и полицията в Бяла със съответно 673 и 198 престъпления.
Сред закононарушенията преобладава битовата престъпност. За шестмесечието са разбити и ограбени 566 къщи, апартаменти, магазини и коли, което с 23 повече от 2013 година, така че кражбите отново са водещи в престъпността в региона. Заловените крадци са 222, което е с 46 повече от 2013 година. Това показва, че за шест месеца се заловени близо половината от извършителите на кражби.
Грабежите са 36 срещу 23 през първото шестмесечие на миналата година. Положителна тенденция при тези престъпления е по-високата разкриваемост и намаленият брой въоържени грабежи. За периода те са три срещу 5 за миналата година. Измамите също са скочили, при това рязко - с 39 и от 54 през 2013-а сега са 93.
Според директора на ОД на МВР Георги Великов през отчетния период има леко увеличение на престъпността в региона, но и разкриваемостта е скочила с 8% благодарение на създадената организация за ефективна работа.
Голяма заслуга за разкриване на престъпленията има и специализираното обучение на 71 служители на дирекцията. Плановете са до края на годината всички служители с висше образование да повишат професионалната си подготовка, каза още Великов.