Постигнахме съгласие незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС. Това е първа стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз.

Има пълно съгласие по тази тема. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след 4-часови консултации при него с лидерите на парламентарно представените партии.

На срещата с Плевнелиев бяха и председателят на НС Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова, главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Петър Чобанов и управителят на БНБ Иван Искров, заедно с подуправителите си Калин Христов и Димитър Костов. Темата е свързана със състоянието на финансите на държавата, проблемите около КТБ и евентуално ново законодателство за кредитните институции.

Плевнелиев уточни, че консултациите са били по финансови теми в държавата. Обединихме се, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната, добави президентът.

Има пълно съгласие на консултациите за необходимостта от приемането на пакет от мерки, които трябва да се предприемат и те ще бъдат стартирани. По отношение на КТБ се обединиха всички, че действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на справедливостта, на превенцията и наказанието и да се работи за доверието на гражданите. Дебатирахме за това как да създадем механизъм в случая с КТБ, който е по-различен от останалите банки, така че да гарантираме, че честният данъкоплатец ще бъде защитен, спекулативните сделки да бъдат за сметка на тези, които са го позволили, а престъпното поведение да бъде наказано с цялата строгост на закона, подчерта Плевнелиев.

Той изброи и някои конкретни мерки. Първо, банковите депозити до 100 000 евро в България са гарантирани по закон, това се отнася и за всички клиенти на КТБ. Фондът за гарантиране на влоговете и правителството разполагат с достатъчен ресурс за този ангажимент. Цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Прокуратурата и органите ще действат категорично. Ще се използват всички механизми на международното правно сътрудничество за разкриване на офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите, категоричен е Плевнелиев. Той съобщи, че са дебатирали и са се обединили около това да се извърши международен одит. Всеки, който е нарушил закона този път, за разлика от кризата през 1996, ще носи своята голяма отговорност, каза Плевнелиев.

Следваща мярка е, че БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора върху българските банки. Ще има и законодателна инициатива за подобряване ефективността на банковия надзор и ясно носене на отговорност. Това е ясно разписана европейска процедура, която се инициира от БНБ и се адресира към европейския банков орган, заяви Плевнелиев.