Янаки Стоилов, Драгомир Стойнев, Мая Манолова и Корнелия Нинова - това са кандидатите на русенските социалисти за лидер на БСП, съобщи вчера общинският председател Божидар Йотов на съвместна пресконференция с депутатите Екатерина Заякова и Добрин Данев. Кандидатурите са обсъдени на разширен пленум, където се взело решение делегатите на конгреса на 27 юли да гласуват по съвест. Тази широка възможност Йотов обясни с факта, че на самия форум претендентите за лидерския пост ще излязат с платформи за управление и развитие на партията. Освен това уставът позволявал и на самия конгрес да се правят номинации.
Според депутата Екатерина Заякова лидерът на БСП трябва да бъде човек с голям партиен опит, здрави устои в лявата политика, който да може да консолидира партията и да върне обратно в нея разочарованите, които не са отишли в други формации. Тя подчерта, че в крайна сметка номинациите не са толкова важни, защото при толкова много кандидати със сигурност ще се стигне до балотаж и тогава е от значение кой от двамата фаворити ще бъде подкрепен.
Екатерина Заякова и Добрин Данев коментираха и скандала с Корпоративна търговска банка. Те обясниха защо  Коалиция за България не е подкрепила законодателните предложения на Йордан Цонев да се носи наказателна отговорнст, ако се разпространяват сведения и информация за банките. Ние сме против, защото кризата в КТБ е прецедент и няма как след всеки прецедент да променяме законодателство, и сега има текстове, които защитават банковата тайна и информация, каза червената юристка. Заякова бе категорична, че в текстовете на Цонев има неясноти, които отварят вратичка за цензура.
Русенските депутати коментираха още, че около казуса „КТБ“ има големи неясноти и те се учудват на говорилнята през последните дни. Процесите в КТБ започнаха още през 2011 г., тогава дадоха възможност на банката да се развива като тумор и протекция срещу неспазване на законите, каза Добрин Данев. Според него всичко, което се е случило в банката, няма как да е станало без знанието на БНБ, затова сега е важно нещата да не се замитат, а да се разплетат докрай и да се разбере кой е отговорен, включително и кой не е упражнил контрол.
Двамата депутати коментираха още законодателни инициативи, които буксуват заради отказа на опозицията да влезе в парламента. Една от тях е свързана с удължаване на гратисния период с една година във връзка с регламент на Закона за управление на отпадъците. Според поправка от 2012 година от вчера е трябвало да влезе в сила забраната фирмите за вторични суровини да изкупуват от частни лица черни и цветни метали. Добрин Данев разясни, че идеята е била те да се предават безвъзмездно на специални общински площадки, а общината да ги продава на фирмите за оползотворяване на опаковки. Нито една община обаче не разполагала с такава площадка. На практика законът бил мъртвороден. Данев съобщи, че в сряда се надява въпросът да бъде разгледан, срокът удължен, което ще даде възможност за намиране на разумно решение. Ако това не стане, много фирми ще пострадат, 12-15 хил. работни места ще бъдат застрашени. Според данни на бранша годишно се приемат над 1,2 млн. тона отпадъци, от които 800 хил. тона се вкарват в промишлеността, а останалите се изнасят. Както се вижда, законът ще блокира не само тези фирми, но и промишлеността, коментира Добрин Данев. Той заяви, че очаква въпросът да бъде разгледан в сряда и уточни, че в БСП са на мнение, че черните и цветни метали трябва да се заплащат на частни лица само по банков път. Това ще ограничи кражбите на метали, включително на жп релси и кабели.
Данев и Заякова не подминаха и скандала между Държавен фонд „Земеделие“ и министъра на земеделието. Според тях в дъното стоят лични отношения. Ако има съмнения за корупция във фонда, трябва да се представят факти, не да се всява паника за земеделските проекти по две мерки, защото те ще се реализират, независимо дали с европейски, или държавни средства, каза Добрин Данев и призова личните интереси да бъдат загърбени. 

Замяната на горите в Лесопарка отново може да се провали

Замяната на държавните гори в Лесопарка с общински за пореден път може да се провали, макар че е доведена до финалната права. Според депутата от Коалиция за България Добрин Данев земеделското министерство има воля за сделката, но вероятно времето на правителството няма да стигне до приключването й. Тъй като ставало дума за различни общински парцели, само за някои от тях били готови оценките. Според Данев съществува възможност сега да се направи само частична замяна, но той не се ангажира дали министерството ще тръгне на този вариант.