59 сирийци са върнати от граничния пункт в Гюргево заради продължаващата забрана в Румъния да бъдат пускани да пътуват за Западна Европа.
Чужденците, настанени в базите в София и Харманли, имали всички документи за имигранти и формално имат право да влязат в северната ни съседка, но съседите имат едно допълнително изискване - всеки да разполага с виза за страната, към която е тръгнал.
Бежанците знаят за това ограничение и се съобразяват с него, но сега са били подлъгани от един слух. Той тръгнал, след като 8 техни сънародници гостували безпрепятствено в Букурещ по официална покана с нотариална заверка от роднини в румънската столица. Това пътуване заблудило неколцина в бежанските лагери, че вече не са необходими визи за западни държави, за да се пресече Дунав мост, и те започнали да организират групи за пътуване.
Първата такава група пристигнала с автобус от София в неделя, но след като хората разбрали, че режимът за допускане в Румъния не е променен, тръгнали обратно с наетия превоз.
Вчера призори на Дунав мост пристигнал хасковски рейс с 36 сирийци от лагера в Харманли. Те също били спрени в Гюргево и тръгнали да се прибират, но се скарали с шофьора за заплащането на курса и той ги стоварил в района на хижа „Приста“ да се оправят както могат.
Оттам те се разпръснали, като някои отишли на хотел, а други на гарата, за да потърсят транспорт до центъра в Харманли.
От Гранична полиция-Русе обясниха, че тези сирийски граждани до момента не са извършили нарушение и срещу тях не са били предприемани някакви действия.