Бадминтонистката на „Приста“ /Русе/ Мария Мицова стана шампионка на международния турнир по бадминтон за състезателки до 19 години „Yonex Czech Junior International“ в чешкия град Орлова. Състезанието е част от европейската верига за девойки, а участие в него взеха 117 бадминтонисти от България, Чехия, Хърватия, Русия,  Австрия, Полша, Израел, Словакия и Швеция. България беше представена от Мицова и старозагореца Владимир Шишков.
Поставената под номер 1 в схемата Мария почиваше в първия кръг, а по пътя си към финала отстрани последователно 5 съпернички - Лучия Гренчикова от Словакия и 4 състезателки от силната руска школа. В четвъртфинала русенката се наложи над Виталия Чегинцева /21:15 и 21:19/, на полуфинала се справи с Алина Давлетова /21:16 и 21:10/, а в мача за златото прекърши категорично и Кристина Аверкина - 21:16 21:9/.
След този сериозен успех Мария ще изкачи поне 6 стъпала в световната ранглиста и от 32-о ще се придвижи на 26-о място. Тази престижна позиция й дава всички шансове да участва в Младежката Олимпиада през следващата година.
Мицова игра в Орлова пред погледа на личния си треньор в „Приста“ Пламен Стаматов, чиито тактически съвети бяха от голяма полза за новата шампионка.