Ученици от основно училище „Н.Й.Вапцаров“ в град Бяла са потънали в разучаването на интересните традиции на своя роден край, тъй като им предстои да показват български народни танци, песни и оригинални кулинарни изкушения пред техни връстници от други седем държави. Тази есен училището спечели проект „От единичното към общото на вкусовете и ритмите на нашите региони“, по който си партнира с училища в Полша, Франция, Испания, Португалия, Италия, Турция и Таити. Работата по проекта, който се финансира с 20 000 евро от Центъра за развитие на човешки ресурси в София, ще продължи две години и ще приключи през 2015 г. През този период учениците и учителите от осем държави ще проучват общото и различното в националните традиции, фолклор и кухня. Те ще разучат танци, песни и кулинарни рецепти на своите партньори, ще посетят техните училища, за да покажат наученото пред новите си приятели.
Вече са стартирали два курса по френски на преподавателката Мариана Ангелова: един с учителите и друг с учениците. Училищната формация за народни танци под ръководството на Бойка Спирдонова трескаво се готви да представи български хора и ръченици в Испания. През декември беленските деца ще разучават и португалски танц, а стъпките на Дунавското хоро ще репетират момичетата и момчетата в Испания.
Всички дейности по проекта децата от различните държави качват на специален сайт, където във всеки един момент може да се види къде какво се прави по темата. Скоро ще започне работата и по съвместен албум от коледни и новогодишни картички, празнични ястия за Коледа и Нова година и подходящи песни, които съпътстват края на календарната година. Друг албум с великденски и пролетни традиции ще покаже кой как се радва на пролетното оживление - той ще бъде показан и обсъден в Турция. В края на май догодина в Италия ще се проведат кулинарни ателиета на всяка от държавите-партньорки, а през юни Франция ще бъде домакин на друго вкусно ателие. След това работата ще продължи с други интересни и увлекателни събития, които ще добавят нови познания в дневниците на децата от осемте държави.