Комисията за защита на конкуренцията се произнесе в полза на избрания от Общината изпълнител на проектирането и строежа на канализация на Средна кула и Долапите. Това е класираният на първо място консорциум „Хидро Русе 2013“, в който влизат русенската фирма „Ренгсол“, великотърновската „ВТ инженеринг“ и софийската „Хидрострой“.
Антимонополната комисия не уважи мотивите на двама от жалбоподателите - консорциум „Хидроинженеринг“ и Обединение „ВиК-Русе 2013“ и остави без разглеждане жалбата на ДЗЗД „Довеждаща инфраструктура Русе 2013“, тъй като дружеството само е оттеглило претенциите си.
В консорциум „Хидроинженеринг“ влизат шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“ и ямболската „Хидросвят“. Той е бил отстранен, тъй като офертата му не отговаряла на предварително обявените условия. В Обединение „Вик-Русе 2013“, което оспорва класирането,  пък участват „Главболгарстрой“, „Геострой“ и „Реко инженеринг“. В ДЗЗД „Довеждаща инфраструктура Русе 2013“ пък участват бургаската „Понсстройинженеринг“ и великотърновската „Старс“.      
Решението на КЗК не е окончателно, тъй като страните могат да атакуват поръчката и пред Върховния административен съд.
Още преди да се произнесе по жалбите, КЗК разреши на Общината предварително изпълнение на договора, но това се оказа невъзможно заради липса на средства. Миналата седмица управляващият орган на ОП „Околна среда“ уведоми Общината, че парите по мярката са свършили и проектът няма как получи финансиране. Малко след това стана ясно, че заради нарушения Европейската комисия е блокирала средствата по „Околна среда“.
Още тогава кметът Пламен Стоилов пусна писма до държавните институции. Сдружението на общините също подготвя специално обръщение по този повод, тъй като освен Русе са засегнати и много други градове. Вчера кметът Стоилов коментира, че още няма отговор на писмата си. Той напомни, че освен канализацията на двата квартала от този проблем е засегната и рекултивацията на старото сметище.