Земеделските производители трябва да получат близо 4.4 млн. лева за пропаднали площи през 2013 година, съобщи ДФ „Земеделие“. Заявленията за подпомагане ще се приемат до 1 август 2014 г. в областните дирекции на фонда. Срокът за изплащането на помощта е 15 септември 2014 г. Помощта ще покрива до 80% от разходите за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. В случай, че заявените средства надхвърлят одобрения бюджет по схемата, ще се прилага коефициент на редукция за преизчисляване помощта на всеки заявител.
Помощта ще получават фермерите, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи в следствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ. Изключение прави щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция.
Още не е ясно как ще бъдат компенсирани стопаните за пропадналите тази година насаждения, които са значително повече. Както „Утро“ писа, реколта от 691.06 хектара в три общини бе напълно унищожена от проливния дъжд и градушката, които се изсипаха на 14 май. Щетите бяха в общините Русе, Сливо поле и във Ветово - съответно 338.01, 176.54 и 176.51 хектара.
Основно пораженията бяха по слънчогледа, царевицата, пшеницата и ечемика. В община Сливо поле бяха унищожени и близо 53 хектара с кайсии, праскови, ябълки, череши, сливи и ягоди.