Животът на 69-годишна жена от Русе бе спасен от хирурзите в МБАЛ, които успяха да я „отвоюват“ от огромен 15-килограмов тумор. Пациентката от година чувствала дискомфорт, коремът й започнал да се подува и изпитвала тежест и болка. В болницата й направили всички изследвания, установили гигантското образувание и започнали рискованата операция по изваждането му. Това е рецидив на друг тумор, отстранен от болната през 2008 година, но този път бил обхванал много повече органи.
Туморът беше превзел големите съдове в корема, левия бъбрек, левия уретер, матката, яйчниците, дебелото и тънки черва - изключително агресивен, коментира д-р Симеон Симеонов, началник на отделението по обща хирургия и шеф на екипа, спасил в петък пациентката. В него влизат още хирурзите д-р Силви Йорданов, д-р Красимир Филев, д-р Росен Чакъров, анестезиологът д-р Даниела Арабаджиева и операционната сестра Пепи Тодорова. С висок професионализъм и синхрон медиците успяват да спасят единия бъбрек, далака, стомаха и да запазят функционирането на всичките системи на пациентката си.
Жената е все още в реанимация, но възстановяването й върви добре и се очаква още утре да бъде преместена в Хирургичното отделение.