Живописни платна, колажи и пластики на петима русенски художници и петима техни румънски колеги са превърнали каюткомпанията на малък плавателен съд в истинска художествена галерия. Това видяха ценители и приятели на изобразителното изкуство, които в събота слязоха на понтон номер 5 на кея, където бе акостирало корабчето с плаващата изложба по международния проект „Духът на Дунав в пристанищните общности“. Творбите на Красимира Кирилова, Вяра Гунева, Ирена Парашкевова, Валентин Георгиев и Румен Михайлов и техните колеги от Констанца и Кълъраш са създадени по време на пленера в артистичния лагер в румънското селище Остров през септември.
За вдъхновяващата роля на най-голямата европейска река и за новите трансгранични общности, говори Дойна Пауляну, директор на Музея на изкуствата в Констанца, водещ партньор по проекта. Надявам се, че този приятелски кръг, който се създаде, ще продължи съвместната си работа и ще се разширява, каза Мариян Нягу от Дунавския музей в Кълъраш и благодари на директорката на русенската Художествена галерия Елена Великова за активното съпричастие в проекта. Началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова подчерта важността на арт посланието на художниците от двете страни на реката и на ролята на подобни събития върху кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата.
Присъстващите на откриването на плаващата експозиция нямаха търпение да разгледат сътворените на пленера работи на авторите, но официалните слова се проточиха доста дълго. Причина за това бе тройният превод - от румънски на английски и едва тогава на български, тъй като домакините от Общината явно бяха пропуснали да намерят преводач от румънски. Затова пък всички получиха разкошен каталог с данни за художниците и репродукции на техните картини, издаден по проекта.